VIDEO/TREĆU GODINU ZAREDOM

Najbolji restoran na svijetu je 'Noma' Renea Redzepija, Albanca iz Makedonije

Arhiva02.05.12, 12:43h

Vrhom liste najboljih restorana na svijetu vladaju Danci, Španci, Brazilci, Amerikanci i Britanci

rene redzepi

Danski restoran Noma iz Kopenhagena treći je put zaredom najbolji restoran na svijetu prema izboru svijesti poznatog časopisa Restaurant. Već duže vremena taj je restoran u centru medijske pažnje, a velikim dijelom za to je zaslužan chef Rene Redzepi. Upravo njega časopis Time uvrstio je na ovogodišnji popis 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Tridesetčetverogodišnjem Redzepiju otac je makedonski Albanac, a majka Dankinja. S početkom raspada Jugoslavije sa roditeljima seli u Dansku.

Njegov restoran opisan je kao sirov lučki restoran. Redzepi je poznat po tome što koristi samo skandinavske proizvod

Drugo mjesto pripalo je španskom restoranu El Celler De Can Roca iz Gerone. Taj je restoran nadaleko poznat po svojim desertima. Posebno su zanimljivi njihovi kolači koji su nastali na osnovu poznatih parfema. No, chef Jordi Roca postao je toliko poznat da su danas njegovi kolači osnova na kojoj nastaju parfemi.

Časopis Restaurant na treće mjesto najboljih restorana svijeta uvrstio je još jedan španski restoran - Mugaritz iz Errenterie. Ovaj restoran mnogima je sinonim za odličnu hranu, a uskoro se spremaju izdati i kuharicu koja će navodno biti senzacionalna.


(DEPO PORTAL, BLIN/dg)