SOCIJALNO NEZADOVOLJSTVO

Svijet 'okupiran' radničkim demonstracijama 1. maja

Arhiva01.05.12, 17:03h

Širom sveta radničkim demonstracijama se obeležava Prvi maj, praznik rada. Najviše skupova je u Evropi zbog nepopularnih oštrih mera štednje koje izazivaju sve veće socijalno nezadovoljstvo.

Svijet 'okupiran' radničkim demonstracijama 1. maja

Piše: Dragan Štavljanin (RSE)

Današnja okupljanja građana u Grčkoj deo su višednevnih štrajkova protiv rigoroznih mera štednje. U prestonici Atini zaustavljeni su vozovi i autobusi zbog 24-ovnog štrajka. Na četiri sata obustavljen je i prevoz brodovima. Prvomajski protesti u ovoj zemlji postali su neka vrsta institucije. Ove godine se održavaju i kao deo međunarodnjih manifestacija „Okupirajmo“. Ovoga puta, međutim, manje je nasilja u odnosu na ranije skupove, jer su svi usredsređeni na parlamentarne izbore u nedelju, na kojima se očekuje da će mnogi Grci iskazati svoj gnev zbog vladinog paketa drastične štednje.

U Francuskoj, predsednik Nikolas Sarkozi pozvao je pristalice da se okupe na trgu Trokadero u Parizu radi proslave "pravog rada", što je izazvalo veliko nezadovoljstvo sindikata jer je to mesto na kome se oni tradicionalno okupljaju za Prvi maj.  Oni optužuju šefa države da pokušava da podeli radnike. Sarkozi je kasnije povukao reč "stvarni rad", isticuci da je želeo da ukaže na "pravu proslavu" rada. Sarkozijev protivkandidat socijalista Fransoa Oland, koji, prema istraživanjima javnog mnjenja, ima veće šanse da pobedi u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora, optužio je Sarkozija da je više bio predsednik „stvarne nezaposlenosti“.

I stranka krajnje desnice "Nacionalni front" u ponedeljak u Parizu je održala "patriotski" miting kao znak sećanja na Jovanu Orleanku, koju je katolička crkva proglasila za sveca. Kandidatkinja ove stranke Marin Le Pen je osvojila treće mesto u prvom krugu, čime su njene pristalice glavni činioci u drugom krugu.

Ona je izjavila da neće podržati nijednog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora i u glasačku kutiju će ubaciti prazan listić i   rekla svojim pristalicama da glasaju "u skladu sa svojom savešću".

"Ubaciću prazan listić. Svako od vas će napraviti svoj izbor", rekla je Le Pen, dodajući da ne bi mogla da podrži ni aktuelnog predsednika Sarkozija niti Olanda.

Liderka Nacionalnog fronta pozvala je svoje pristalice da se usredsrede na predstojeće parlamentarne izbore, na kojima se nada da će njena partija ući u parlament prvi put od 1986. godine.

Le Pen je optužila Sarkozija da je osiromašio Francusku i da je previše suvereniteta dao Evoprskoj uniji.

Demonstracije, koje su u vezi sa pokretom "Okupirajmo", održavaju se i u Amsterdamu, Barseloni i Londonu.

Evropska konfederacija sindikata (ETUC) saopštila je danas da želi da obeleži 1. maj kao dan zapošljavanja mladih i socijalne pravde. Ističe se da su mere štednje rezultirale nesigurnošću na tržištu rada, posebno među mladim ljudima.

"Fleksibilni radni ugovori i niske plate neće otvoriti put ka rastu", rekla je generalni sekretar ETUC Bernadet Segol.

Tokom govora, održanog povodom 1. maja, danski premijer Hele Torning-Šmit i trenutni predsedavajući EU prihvatila je nemački stav o merama štednje.

Ona je, govoreći pohvalno o uzdržanosti danskih radnika u pregovorima o platama, istakla da su "oni znali da će ih koštati zaposlenja i porudžbina za rad ukoliko bi u Danskoj plate bile mnogo veće nego u zemljama sa konkurentskim proizvodima".

U Evropi je trenutno najviši stepen nezaposlenosti nakon uvođenja evra 1999. godine. Skoro 24 miliona Evropljana je nezaposleno, od kojih je 5,5 miliona mladih. Ovaj problem je naročito izražen u Španiji, gde je svaki četvrti građanin bez posla.

Španski dnevnik "El pais" navodi da se u Madridu okupilo oko 70.000 demonstranata. Premijer Marijano Rahoj poručio je demonstrantima da će nastaviti da uvodi mere štednje da bi smanjio deficit u budžetu sa 8,5 odsto na tri odsto iduće godine.

Novoizabrani ruski predsednik Vladimir Putin i odlazeći šef države Dmitrij Medvedev učestvovali su danas u Moskvi na manifestaciji povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, na kojoj se okupilo oko 120.000 ljudi. Putin i Medvedev su prvi put učestvovali na prvomajskom defileu, održanom manje od nedelju dana uoči 7. maja kada će Putin i zvanično preuzeti funkciju predsednika posle svečanog polaganja zakletve. Istovremeno, na odvojenim skupovima okupili su se i nacionalisti, komunisti i ostali Putinovi protivnici, koji su ukazali na tešku socijalnu situaciju u zemlji.

Pokret „Okupirajmo Volstrit“ pozvao je na proteste širom sveta protiv ekonomske nejednakosti. Glavno okupljanje njegovih pristalica zakazano je za popodne u Njujorku pod sloganom „Dan bez 99 procenata“, ukazujući da jedan odsto bogatih vlada nad ostatkom od 99 procenata bespomoćnih.

Prvomajski protesti su održani i u Aziji. U Hong Kongu je demonstriralo pet hiljada radnika, zahtevajući povećanje minimalnih plata. U Džakarti, glavnom gradu Indonezije, ispred državnih institucija se okupilo oko devet hiljada radnika tražeći veće zarade i bolju zaštitu na radu. U prestonici Filipina, Manili protestovalo je oko osam hiljada radnika



BL!N-DEPO/đk


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook