U SELEKCIJI 'UN CERTAIN REGARD'

Film 'Djeca' Aide Begić na ovogodišnjem Cannesu

Arhiva30.04.12, 14:10h

U zvaničnu selekciju 65. filmskog festivala Cannes uvršteno je još sedam filmova, među kojima i film "Djeca" bh. rediteljke Aide Begić, koji će biti prikazan u sklopu programa "Un Certain Regard"

Nakon debitantskog filma 'Snijeg' (2008), 'Mamac' je drugi dugometražni igrani film rediteljice i scenaristice Aide Begić/ Foto: DEPO PORTAL

Aida Begić je već dva svoja filma premijerno prikazala u Cannesu – kratki igrani film ‘Prvo smrtno iskustvo’ u zvaničnoj selekciji Cinefondation, 2001. godine i debitantski dugometražni igrani film ‘Snijeg’ koji je u programu ‘Sedmica kritike’ osvojio Grand Prix 2008. godine.

Film "Djeca" je prvi bosanskohercegovački film nakon "Snijega" koji će svjetsku premijeru imati na prestižnom Cannes Film Festivalu.

Film "Djeca" je priča o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

- Radi se o siročadi koja su u ratu ostala bez roditelja, a sada žive u predgrađu Sarajeva u vrijeme tranzicijskog društva koje je izgubilo moral i u kojem su se mnoge vrijednosti poremetile. Umjetnost i film trebali bi se baviti nečim što je aktuelno, istinito, važno... Često me pitaju zašto ne pravim komediju. Nadam se da će, ukoliko se nabolje promijeni situacija kada je riječ o finansiranju filmova u BiH, biti prostora i za takve vrste žanrova. No, s druge strane, dok su posljedice rata prisutne u našim životima, bit će i u umjetnosti - rekla je Aida Begić prije nekoliko mjeseci o filmu.

Glavne uloge u filmu "Djeca" tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića. Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, a izvršni producent Adis Đapo.

Pored filma Aide Begić još su uvršteni i "Gimme the Loot" Adama Leona, film "Renoir" Gillesa Bourdosa, "Trashed" Candide Brady, "The Sapphires" Waynea Blaira, "Maniac" Francka Khalfouna i "Final Cut - Holgyeim Es Uraim" Bele Tarra koji će zatvoriti ovogodišnji festival.

Predsjednik žirija selekcije "Un Certain Regard" je britanski glumac i reditelj Tim Roth.

(DEPO PORTAL, BLIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook