VIDEO/NOVA POBJEDA OBN TELEVIZIJE NAD KONKURENCIJOM

Hit serija 'Sulejman Veličanstveni' uskoro pred bh. gledaocima

Arhiva20.04.12, 11:25h

Ljubitelji sapunica, a posebno onih turskih, uskoro će na programu OBN-a moći pratiti svjetsku hit seriju "Sulejman Veličanstveni". Nakon što je domaću tv konkurenciju pobijedila u kupovini najgledanijeg sportskog programa - Lige šampiona, ova televizijska stanica otkupila je prava i za emitiranje najskuplje turske serije svih vremena, a njenu popularnost širom svijeta potvrđuje i činjenica da se trenutno emituje u 61 zemlji

sulejman velicanstveni serija

Iz pres službe OBN-a nisu htjeli otkriti koliko su platili ovu ekskluzivnu seriju, ali sigurno je da se radi o iznosu većem od 100.000 eura po sezoni. Njemački RTL takođet je otkupio ovu seriju i za svaku epizodu plaća nevjerovatnih 50.000 eura.

Nakon otkupa prava emitovanja utakmica Lige prvaka srijedom, OBN je uspio otkupiti i veoma popularnu tursku seriju, što potvrđuje našu konstataciju da ova TV kuća, koja je u augustu prošle godine postala dio jedne od najjačih medijskih grupacija - Chellomedia, pokazuje svoju snagu i programsku ozbiljnost.

"Sulejman Veličanstveni" trenutno se prikazuje i u Srbiji na Prvoj TV, što je kod susjeda izazvalo dosta kontroverzi zbog historijske uloge Sulejmana Veličanstvenog, koji je 1521. godine uspio osvojiti Beograd. Međutim, to nije moglo da umanji strahovitu popularnost koju je ova serija stekla među gledaocima Srbije, te za kratko vrijeme postala ubjedljivo najgledaniji serijski program, što je u medijima čak pokrenulo polemike da li Srbija uopće treba otkupljivati turske serije?!  

U dobi od 26 godina, kada je počeo svoju vladavinu, Sulejman Veličanstveni je imao za cilj da učini Osmanlije nepobjedivim, gradeći carstvo moćnije i veće nego Aleksandar Veliki. Vladao je 46 godina, i tokom tog perioda postao je najveći ratnik i vladar Istoka i Zapada.

Nakon jednog od brojnih putovanja po Crnom moru, na carski brod koji je prevozio robinje kao poklon Sulejmanovoj palati, dospjela je i Alexandra La Rossa, kćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Djevojka je kidnapovana i prodata u roblje, a Sulejman je upravo nju izabrao za svoju novu ženu. Alexandra je tako postala Hurrem, a Sulejmanu je rodila četvoro djece i zajedno s njim vladala Osmanskim carstvom.

U seriji igraju Halit Ergenç, ovdašnjoj publici poznat kao Onur iz takođe planetarno popularne turske serije "1001 noć", Nur Fettahoğlu, Nebahat Çehre, Okan Yalabık, Meryem Uzerli.


(DEPO PORTAL/dg)