VIDEO/ PREMIJERNA EMISIJA 'THE WORLD TOMORROW'

Pogledajte intervju Juliana Assangea s vođom Hezbolaha

Arhiva17.04.12, 19:59h

Julian Assange u premijernoj emisiji The World Tomorrow, koju je dobio na kanalu Russia Today intervjuisao je vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, koji nije govorio za medije na engleskom jeziku šest godina. Hezbolah u Evropi i SAD-u smatraju terorističkom organizacijom

Julian Assange intervjuisao vođu Hezbolaha Hasana NasralahaNasralah je u emisiji rekao da je njegov pokret u kontaktu sa sirijskom oporbom koja se bori za svrgavanje predsjednika Bašara al Asada. Kaže da ih je njegov pokret pokušao uvjeriti da pokrenu dijalog sa Asadom kako bi se završio sukob. Priznao je da ih je sirijska opozicija odbila. Nasralah je rekao da su Asad i njegov režim borili za palestinsko pitanje i da je građanski rat upravo ono što žele SAD i Izrael.

Nasralah vjeruje da je Izrael ilegalna država jer je stvorena na okupaciji tuđe zemlja. 'Ako ja zauzmem vašu kuću silom, ona neće postati moja ni za 50 ni za 100 godina', rekao je Nasralah. Smatra da je jedino moguće rješenje konflikta stvaranje demokratske države na palestinskoj državi gdje bi muslimani, kršćani i Jevreji živjeli u miru, ali to ne dopušta SAD.

Utemeljitelj Wikileaksa obećao je da će u njegovoj emisiji gosti moći reći stvari koje ne mogu na mainstream mrežama. Assange će na RT-u snimiti deset emisija. Mnogi su strani mediji Assangea optužili da je 'saradnik neprijatelja koji intervjuiše radikale širom svijeta; označen je kao izdajica.

Assange se još nalazi u Engleskoj gdje je na slobodi pod strogim uslovima kaucije gdje se bori protiv izručenja Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno nasilje.

Intervju s vođom Hezbollaha napravljen je putem videolinka.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BL!N MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook