VIDEO/SOS ZA HISTORIJSKI MUZEJ BIH

Uđi i ugrij Muzej!!!

Arhiva25.02.12, 18:13h

Već dva dana traje akcija „Sedmica otvorenih vrata Muzeja“ čiji je cilj mobiliziranje građanstva u cilju pokušaja da spasi ova važna državna institucija u kojoj danas, zbog nepodnošljivih uslova, propada naše nacionalno kulturno blago. Zato, „uđi i ugrij Muzej“.
historijski muzej
Grupa Clor Crew izvodi performans u zatvorenom i hladnom Historijskom muzeju BiH ; dođite i Vi i ugrijte od sviju napušteni muzej u kojem propada nacionalno kulturno blago ove zemlje

Nakon više od šest decenija rada i zvaničnog zatvaranja 4. januara ove godine, vrata Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine su ponovo otvorena za javnost. Naime, ova institucija kulture organizuje Sedmicu otvorenih vrata Muzeja, pod nazivom ''Solidariši se, ugrijmo Muzej!'', u periodu od 23. do 29. februara. Realizaciju samog projekta pomaže udruženje Akcija građana, u saradnji s organizacijama civilnog sektora i volonterima.

Posjećanja radi, Historijski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1945. godine Zakonom o osnivanju muzeja narodnog oslobođenja u Sarajevu, kojeg je donijelo tadašnje Predsjedništvo Narodne skupštine Bosne i Hercegovine, i dosad je prolazio kroz mnoge teškoće i probleme, ali je današnja situacija sigurno najteža od njegovog osnivanja.

Na press konferenciji održanoj u četvrtak, prisutnim novinarima su se javnosti obratili direktorica Historijskog muzeja Muhiba Kaljanac, viša kustosica Elma Hašimbegović, historičarka umjetnosti i koordinatorica umjetničkog programa u okviru projekta Aida Salketić, direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić, te PR projekta Latifa Imamović; svi oni su bili tu da upozore na nepodnošljivo stanje u kojem je ova važna državna istitucija nalazi.

Simbolično paljenje ratne pećice je označilo početak realizacije projekta, čime se ukazalo na nefunkcionalan sistem grijanja. Osim s grijanjem, muzej ima problema s prokišnjavanjem krova, ali i neriješen pravni status i budžet, što je i dovelo do zatvaranja istog. Odgovori i načini rješavanja ovih pitanja još uvijek nisu poznati, a odgovornost se prebacuje s jednih na druge. Zaposlenici muzeja apeluju na sve građane i mole za njihovu pomoć pri rješavanju problema s kojima se susreće svih sedam institucija kulture.

Program Sedmice otvorenih vrata počinje svaki dan u 12 sati, obraćanjem transparentom sa zgrade muzeja. Nakon ovog čina je prilagođen prikladan sadržaj za javnost, koji se sastoji od otvaranja zbirki arhivske građe, umjetničkih djela, trodimenzionalnih predmeta, te izložbi opkoljenog Sarajeva i sl. Izvođački dio programa, ''Umjetnici Muzeju'', se sastoji od glumačkih i plesnih performasa.

Prvog dana manifestacije plesnu tačku su izveli pripadnici Organizacije za promociju savremenog plesa u Bosni i Hercegovini ''Tanzelarija'', pod nazivom ''Kremen''. U petak je art grupa ''Color Crew'' priredila performans kojim se željelo ukazati na nekoliko hiljada umjetničkih djela koji opstaju u kritičnim uslovima, zbog neriješenih problema s regulacijom vlage i temperature Muzeja. U okviru ovog dijela programa, svoje nastupe će izvesti Emir Kapetanović, instalacijom ''Rokoko'', Asja Krsmanović s tačkom ''My Garden'', Gordana Anđelić spuštanjem banera ''Ovo nije moj mir'', te Jusuf Hadžifejzović s ''Radom u progresu''. Performans zakazan za ponedjeljak će izvesti gost iznenađenja.

Nastupi i izložbe su otvoreni za sve posjetitelje, a svaki dan se u fokusu nalazi druga ciljna grupa. Prethodnih dana su to bili predstavnici univerziteta i kulturni radnici, večeras se pažnja posvećuje cjelokupnom građanstvu, a u narednom periodu će se tu naći predstavnici civilnog društva, ambasada i političari.
historijski muzej

historjski muzej

Akcija ima za cilj buđenje svijesti građana, kao i apelirati na rješavanje problema institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Podržimo i mi spašavanje kulture u našoj zemlji, dođimo u što većem broju i ugrijmo Historijski muzej Bosne i Hercegovine!

(Marina Duletić/DEPO PORTAL)