BLIN MAGAZIN/NOVE PREVARE MARKETINŠKIH AGENCIJA

Gemius manipulira sa podacima o čitanosti internet portala u BiH

Arhiva27.11.11, 17:32h

Nakon televizijskih, sarajevski marketing minipulatori zaigrali su još jednu opasnu igru koja može dovesti do novih podjela na medijskom tržištu BiH; agencija Valicon-Gemius favorizira pojedine portale iz Sarajeva, potpuno negirajući postojanje internet medija u RS-u, Hercegovini i nekim drugim dijelovima BiH

gemiusPiše: Mirko  ILIĆ
U jeku velikog medijskog skandala oko nereguliranosti istraživanja gledanosti tv programa u BiH i favoriziranja lokalne sarajevske agencije Mareco naspram svjetskih priznatih standarda u ovoj oblasti i lidera Nielsen Media Research, jedna druga agencija za istraživanje medijskog tržišta, opet uz podršku određenih marketing agencija iz Sarajeva, pravi novu veliku i medijsku prevaru na internet tržištu. Riječ je o agenciji Valicon-Gemius koja se pokušava namentnuti na bh. tržištu na isti način kako je to urađeno u slučaju Mareca prije nekoliko godina, koji se danas nalazi pod ozbiljnim optužbama za lažiranje i friziranje podataka u korist određenih komercijalnih tv. stanica. Dakle, kao ekskluzivna oficijelna agencija za praćenje posjećenosti web-siteova u BiH.

Projekat Gemius ima male šanse sa sa ovim prođe na internet tržištu; zbog toga su  početkom ove godine neke od najvećih medijskih kuća u Hrvatskoj izašle iz Gemiusovih istraživanja, uključujući i najveći  i najozbiljniji medijski sistem u regionu – EPH (pogledajte link:  http://www.netokracija.com/gemius-eph-adria-media-6197). Kao argumente koje je tada iznio  Petar Pavić, direktor Europa Digitala (i sin jednog od vlasnika, Ninoslava Pavića), naveo je da im nije bilo sporno plaćanje ovih istraživanja, nego metodologija:
-    Nemam problema s Gemiusovom naplatom, iako nisam siguran je li dobra za tržište. Sad imamo popis na kojemu nisu ni svi mediji, niti su oni najkvalitetniji. Problem je zapravo u metodologiji koja se pokazala, po mom mišljenju, nelogičnom. Nisam stručnjak, ali zdrava logika nalaže da ako Google Analytics, Ad Planner i Gemiusov vlastiti Explorer pokazuju trend rasta, finalni trend ne bi trebao biti pad kakva god bila korekcija. U Gemiusu su nam pojasnili kako finalne brojke korigiraju zbog duplih cookija s obzirom da ih velik broj korisnika skida, ali mislim kako tako velik broj čitatelja Glorije ipak ne skida redovito cookije u svom internetskom pregledu. Radi se o nečemu što više nije igra i brojkama o kojima ovise tvrtke i mnogo plaća, obrazložio je tada Pavić povlačenje iz istraživanja Gemiusa.

Zbog sličnih razloga je iz ovih istraživanja izašao i DEPO PORTAL, danas jedan od tri-četri najčitanija news & infotainment portala u BiH. Budući da u njihovom okviru djeluje i sektor za servisiranje digitalnog marketinga - Google Double Click, čiji su ekskluzivni zastupnici za BiH, i oni imaju podatke o posjetama svih portala u BiH, te zbog toga nisu mogli da prihvate metodologiju koja je i njima bila sporna. Zato danas ovog portala, kao i još destetina drugih, nema na Gemiusovoj listi; no, bez obzira na to Gemius plasira agencijama i klijentima svoju polovičnu rang-listu portala kako ultimativnu i potpunu. Ovakvo ponašanje ove agencije treba posmatrati kao čistu i opasnu manipulaciju na online medijskog sceni u BiH.

U svjetu danas postoji niz internet programa (što otvorenog, što zatvorenog tipa- Google analitics, Google Ad planner, regionalni Snajper koji koristi podatke iz baze Google Analiticsa) putem kojih se na raspolaganju mogu imati svi podaci o posjetiocima određenih site-ova (broj posjetioca i njihovih klikova, vrijeme boravka, lojalnost, demografiju, njihovu strukturu, dubinu i opseg njihov posjeta, i sl.) Najpoznatiji i najpouzdaniji internet istraživač ove vrste je Google Analitics koji se smatra svjetskim liderom u ovoj oblasti i koji je u na cijeloj planeti priznat kao najobjektivniji mjerač online podataka. Postoje i drugi internet istraživači, poput, recimo, Alexa.com, koji dosta solidno i ujednačeno mjeri odnose imeđu različitih web stranica.

Tako, umjesto da se držimo svjetskih standarda u ovoj oblasti, ovdašnji marketinški igrači žele da internet mediji svoju sudbinu prepuste agenciji koja pokušava da ih svojom hokus-pokus  metodologijom drži u šaci, na isti način kako je to urađeno sa Marecom u oblasti televizijskog tržišta. Tako  su ovih dana neki sarajevski portali objavili Gemiusovu rang-listu posjećenosti internet medija u BiH za mjesec oktobar, na kojoj, recimo, nema nekoliko najvećih portala iz RS-a, Hercegovine, ali iz drugih dijelova BiH.

Na toj listi nisu: DEPO PORTAL, Nezavisne.com, Bljesak.info, Dnevnik.ba, BLIN MAGAZIN, Glas Srpske, Poskok, Mojportal, Oslobođenje, Vijesti.ba, 6yka, Dnevni-list.ba, Vecernji.ba, Atvbl.com, Javno, Mtel.ba, Ezdravlje.org, Tačno.net, Bišćani.net, Banjalukalive.in, Federalna.ba, Bitno.ba, Hercegovinalive, Zenicablog.com i mnogi drugi.

Nisu ovim istraživanjima zakinuti samo portali kojih nema u istraživanjima, nego su i neki vrlo ozbiljni internet mediji postali bezobzirna žrtva manipulacije ove agencije. Tako, recimo, 24sata.info, koji slovi kao jedan od tri-četri najuglednija i najčitanija portal u BiH, prema Valiconovim rezultatima ima samo tri hiljade posjetilaca više od jednog sarajevskog portala (Infobar.ba) za kojeg većina čitalaca internet medija u BiH nikada nije ni čula, a kamoli na njega otišla. Izjednačena pozicija ova dva portala na Gemiusovoj rang listi zorno pokazuje kako Valicion-Gemius želi da određuje ko je ko na marketinškoj sceni BiH, bivajući tako medijski dželat za one koji nisu pod njihovom zaštitom. Na ovaj način Valicon marketiški uništava one web medije iza kojih stoji ozbiljan rad redakcija i zaposlenih novinara,  u korist onih koji prave medij jednog lica i pokušavaju da se ‘igraju’ novinarstva.

Također, ovim načinom rada Valcion-Gemius igra opasnu igru novih podjela u medijskom prostoru BiH, dajući argumente onima koji tvrde da se u BiH preferiraju projekti koji  dolaze iz Sarajeva i iz bošnjačkog dijela države. Čudno je da ovo podržavaju i neke od velikih sarajevskih marketing agencija, nemajući svijest da na ovaj način i sami prave haos u marketing i medijskoj industriji, postajući potpuno opravdano predmet ozbiljnih kritika ovdašnjih medija i javnosti.

Inače, Gemius je izvorno poljska (dakle, tranzicijska) agencija koja djeluje na neuređenim tržištima srednje i jugoistočne Evrope; upravo zbog sumnjive i netransparantne metodologije istraživanja dobila je crveni karton  od strane najjačih internet medija u Hrvatskoj. Zato sada svoje opasne istraživačke  internet podvale pokušava prodati na medijskom tržištu BiH. Dokle će to ovdašnji mediji  trpiti?!? (BLIN MAGAZIN/DEPO PORTAL)

VEZANI TEKST: EPH i Adria Media napuštaju Gemius...