NAVIJAČKI ODREDI U BiH

Igrajte rođeni, čuje se glas, mostarsko srce, kuca za vas

Arhiva19.04.10, 10:58h

DEPO serijal "Navijački odredi u BiH" ove sedmice predstavlja navijače mostarskog Veleža, Red Army. Samo za DEPO svoju navijačku skupinu predstavio je Adis Kapetanović - Sarma, član Red Armyja. POGLEDAJTE VIDEO PRILOG!

Red Army

Pripremila: Dina GANIBEGOVIĆ

HIMNA RED ARMY

Ajmo ruke gore
Zapjevajmo svi
Sad na teren izlaze
Naši rođeni

Igrajte rođeni
Čuje se glas
Mostarsko srce
Kuca za vas

Bilo kud da kreneš
Mi smo sa vama
Jer vi ste ponos
Mostara grada

Rođen u Mostaru
U najljepše doba
Mostar u srcu
Velež do groba

Ooo Rođeni
Za koga dat će sve Red Army

Za Velež
Dat ću sve za Velež,
I krv svoju
Za crvenu boju

Naprijd Velež,
Samo naprijed Velež
U srcu nam gori
Red Army te voli

Fudbalski klub "Velež" Mostar je nogometni klub iz Mostara. Osnovan je 1922. godine i predstavlja kontinutiet rada RŠD Veleža koji je zabranjen 1939. godine, a kroz FK Velež obnovljen 1945. godine. Takmiči se u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Navijači "Veleža" nazivaju se Red Army.

Najveći sukobi s policijom i drugim navijačkim skupinama

Polovinom novembra 2007. godine jedna je osoba teže, a više njih lakše ozlijeđeno u nemirima u Mostaru koji su se dogodili u središtu grada nakon sukoba navijača Zrinjskog i Veleža. Do izgreda je došlo uoči međusobne prvenstvene utakmice ovih dvaju klubova, a neredi su se stišali nakon dolaska interventne policije.

Krajem septembra prošle godine prije i nakon odigravanja utakmice Premijer lige između NK Široki Brijeg i FK Velež, dogodilo se više incidenata u kojima su učestvovali navijači oba kluba. Prvi incident dogodio se uoči utakmice kada je nekoliko navijača Širokog Brijega, iz prolaza južne tribine, kamenjem gađala kolonu vozila gostujućih navijača koja se pod policijskom pratnjom kretala prema stadionu. Tom prilikom razbijena su bočna stakla na autu, nakon čega su iz više vozila izašli vozači i putnici pokušavajući se fizički obračunati s navijačima Širokog Brijega. Drugi incident dogodio se nakon početka utakmice kada je grupa domaćih navijača, noseći metalne šipke i kamenje, krenula prema policajcima koji su osiguravali vozila gostujućih navijača. Treći incident dogodio se prilikom odlaska kolone Veležovih navijača, kada su domaći navijači sa sjeverne tribine raznim predmetima gađali vozila u koloni.

Navijački rivali

Najveći navijački rivali Red Armyja su Ultrasi, navijači Zrunjskog iz Mostara. (Pogledajte video!)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook