UREDNIŠTVO DEPO PORTALA ODGOVARA SANJI VLAISAVLJEVIĆ

Kome je ljepše u Sarajevu ili na Palama - za nas je stvar ličnog izbora!

Arhiva08.08.11, 18:30h

Da su svi internet mediji zatvoreni za interaktivno sudjelovanje njegovih posjetitelja i reakcije 'anonimne' javnosti koja je, htjeli mi to prihvatiti ili ne, zaista zorni i iskreni pokazatelj kritičkog mišljenja koje nas okružuje, kako bismo drugačije mjerili odjek onoga što smo napisali ili plasirali među čitalačku masu...

Glas Srpske_print screen“Da ne bijaše teksta "Kusturica je četnik jer nije htio da se udvara sarajevskoj čaršiji" ne bismo se mogli tako zorno uvjeriti koliko su nepomirljivi stavovi građana ove zemlje.  U tome nam je pomogao i sarajevski "Depo portal" koji je prenio tekst iz Glasa Srpske i otvorio forum...", stoji na početku ovonedjeljne kolumne Sanje Vlaisavljević u Glasu Srpske.

Konstatacija posve tačna i nema razloga da se s njom ne složimo, jer da su svi internet mediji zatvoreni za interaktivno sudjelovanje njegovih posjetitelja i reakcije 'anonimne' javnosti koja je, htjeli mi to prihvatiti ili ne, zaista zorni i iskreni pokazatelj kritičkog mišljenja koje nas okružuje, kako bismo drugačije mjerili odjek onoga što smo napisali ili plasirali među čitalačku masu. Anonimnost je naprosto otvorila vrata brojnim 'javnim tajnama', pa su tako i 'zastrašujući' komentari na pomen imena Emira Kusturice samo iskren odjek onoga što sarajevska (pa i šira) čaršija o njemu misli. Ili bar njen veći dio.

VEZANI TEKST: SANJA VLAISAVLJEVIĆ VS. DEPO PORTAL: Zašto treba da iselim na Pale

Naravno, na portalu Glasa Srpske, ili posredstvom nekih drugih medija, tako nešto nije moguće saznati, jer oni nisu otvoreni za javni dijalog. Stvar izbora ili uredničkog straha...   

Međutim, internet u medijskom prostoru nameće nova pravila igre. Na medijima i novinarima je da odaberu da li će ih prihvatiti ili ignorisati. Stoga je u najmanju ruku nekolegijano spočitavati vlasniku (tačnije, vlasnici) ovog portala da potpisuje 'zastrašujući jezik mržnje koji dopire sa njegovih foruma' i da nije otvoren za brojne 'ljude od ugleda koji su na meti lokalnog mnjenja', jer upravo na stranicama DEPO PORTAL-a pišu i djeluju brojni bh. intelektualci i ljudi od ugleda, čiji su stavovi zahvaljujući žestokim forumskim raspravama imali itekakvog odjeka u društvenom i javnom životu ove zemlje. Malo koji medij u regionu se može pohvaliti javnim intelektualno-kolimnističkim dijalogom koji se na DEPO PORTAL-u razvio u vrijeme postizborne krize i (ne)konstituisanja vlasti u BiH, te sukobu najrazličitijih stavova i mišljenja koji su, ako ništa drugo, vjerno oslikavali društveno političku zbilju koju svi živimo. A zar to nije jedna od najbitnijih uloga svakog medija?!        

DEPO PORTAL je mnogo puta do sada naglasio, a što je navedeno i na njegovoj stranici, da su za stavove izražene u komentarima odgovorni isključivo autori istih, te da komentari ne predstavljaju obavezno i stavove DEPO PORTAL-a ili njegovih zaposlenika. Također, DEPO PORTAL je kao medij preuzeo obavezu da kontroliše i ukloni kometare u kojima se koriste govor mržnje, psovke ili obsceni izrazi, ali isto tako nema pravo da na svojim stranicama sprječava javni dijalog i konstruktivnu raspravu, ma koliko ona ponekad bila neugodna za autore tekstova. Svjesni smo da u tim kometarima ima uvredljivih sadržaja i naša redakcija zaista ulaže velike napore da izmoderira diskusije koje se tamo vode do stepena koji je prihvatljiv za javni ukus. Ali, i pored toga ne mislimo da je zatvaranje mogućnosti javnih komentara pravi put za medije, pa tako i za naš DEPO PORTAL.

S druge strane, DEPO PORTAL nikada neće podržati hajku na bilo kojeg pojedinca, člana bh. društvene zajednice,  zbog njegovih političkih ili drugih javnih stavova, bez obzira koliko oni bili različiti od stavova bilo kojeg  člana naše redakcije, ili samog vlasnika portala. Upravo suprotno, kao medij borit ćemo se da svi zajedno živimo u društvu kojeg odlikuje visoki stepen demokratskog dijaloga i prava na različito mišljenje.

Za nas su, na kraju krajeva, i Sarajevo i Pale naši lijepi gradovi; kome je ljepše u Sarajevu ili na Palama - za nas je, također, stvar ličnog izbora.

Urednica (i vlasnica) DEPO PORTAL-a
Angelina Albijanić-Duraković


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook