BH. GRAFIKA 20. STOLJEĆA

U četvrtak promocija knjige Aide Abadžić Hodžić

Arhiva01.06.11, 09:59h

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Izdavačka kuća Tugra najavljuju promociju knjige "Bosanskohercegovačka grafika 20. stoljeća: šezdesete i sedamdesete godine 20. stoljeća u kontekstu moderniteta i postmoderniteta" Aide Abadžić Hodžić, autorice nekoliko značajnih likovnih monografija i izlagačkih projekata u zemlji i inostranstvu

Bh. grafika 20. stoljeća, Aida Abadžić HodžićO knjizi će govoriti akademik Dževad Hozo, prof. dr. Ibrahim Krzović i prof. dr. Hilmo Neimarlija, u četvrtak, 2. juna, sa početkom u 15 sati.

Studija koja je dobila Specijalnu nagradu u području umjetnosti na 23. međunarodnom sajmu knjige i učila i 11. bijenalu knjige, obuhvata ''zlatno doba'' bosanskohercegovačke grafike. Autorica polazi od društvenih i umjetničkih prilika u Bosni i Hercegovini, potom razmatra likovnu umjetnost tog doba da bi predstavila grafiku šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Njen pristup je komparatistički jer sve društvene i likovne fenomene stavlja u jugoslovenski i evropski kontekst. Posebno se bavi pronalaskom i analizom elemenata kasnog modernizma i postmodernog izraza u djelima bosanskohercegovačkih grafičara, s osvrtom na postmoderne teme i motive u književnosti i glazbi tih godina.

Recenzent Ivan Lovrenović smatra da je ''pojava velike i temeljite studije Aide Abadžić Hodžić, u kojoj se fenomen bosanskohercegovačke grafike u drugoj polovica 20. stoljeća istražuje, interpretira i definira sveobuhvatno i veoma kompleksno, izuzetno važan poduhvat znanstvene valorizacije i konsolidacije kulturnoga pamćenja u ovom neobično vrijednom segmentu povijesti kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini''.

Aida Abadžić Hodžić (Zagreb, 1970.) doktorirala je na Katedri za historiju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, iz oblasti savremene bosanskohercegovačke umjetnosti u evropskom likovnom kontekstu. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti i Katedri za historiju umjetnosti u Sarajevu, uređuje časopis ''Vizura'', objavljuje likovnu kritiku, osvrte, prikaze, te prevodi s engleskog i francuskog jezika.

(DEPO/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook