XIV INTERBIFEP/NAJISTAKNUTIJA LIKOVNA MANIFESTACIJA U BIH

Međunarodna galerija portreta Tuzla započela aktivnosti organizovanja manifestacije

Arhiva22.03.11, 17:17h

Međunarodna galerija portreta Tuzla započela je aktivnosti oko organizovanja XIV INTERBIFEP-a, koji će biti održan ove godine u Tuzli. Riječ je o jednoj od najistaknutijih likovnih manifestacija u Bosni i Hercegovini sa medjunarodnim kulturnim predznakom.

XIV INTERBIFEPInternacionalni bienalni festival portreta, crteža i grafike –INTERBIFEP, prvi put je organizovan 1980. godine i do sada je ova manifestacija okupila umjetnike iz preko 80 zemalja sa svih kontinenata svijeta. Od osnivanja pa do danas, Međunarodna galerija portreta je od otkupljenih djela, otkupnih nagrada i poklona umjetnika, u svojim kolekcijama prikupila preko 4 hiljade djela domaćih i stranih umjetnika.

Početkom marta ove godine održana je i prva, konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora u čijem su sastavu brojna ugledna imena iz Tuzle, a kojim  predsjedava  načelnik Opštine Tuzla, Jasmin Imamović.

Direktor  Međunarodne galerije portreta, Dženan Jusufović je  na sjednici  iznio zanimljive podatke vezane za aktivnosti koje je Galerija poduzela kako bi se uspješno održala ovogodišnja manifestacija.

Naime, prvi put, otkako postoji INTERBIFEP, Galerija je uputila pozive za učešće likovnim umjetnicima na adrese 350 institucija u svijetu: muzejima, galerijama,likovnim udruženjima, univerzitetima i likovnim akademijama.

Upućeni su dopisi i u 35 ambasada u Bosni i Hercegovini, kako bi se njihovim posredovanjem dobile adrese umjetnika i udruženja, ali i kako bi umjetnici iz tih zemalja u svojim ambasadama dobili sve potrebne informacije o INTERBIFEP-u.

Do sada je na adresu Galerije stiglo preko 900 odgovora umjetnika iz 37 zemalja. Očekuje se da bi taj broj mogao biti  veći do kraja mjeseca.
Biće to prvi put da manifestacija INTERBIFEP masovno okupi umjetnike iz svih zemalja  svijeta, a Galerija portreta će dobiti kvalifikovan spisak umjetnika, koji će se u nastavku organizovanja ovog likovnog bijenala samo dopunjavati.

U svim ovim kontaktima, korištene su mogućnosti interneta i brze komunikacije, a otvorena je i zvanična web stranica – www.galerijaportreta.ba, na kojoj će umjetnici dobiti sve potrebne informacije o Galeriji i INTERBIFEP-u, kao i pozivni materijal, Pravilnik i sve drugo vezano za organizaciju  XIV INTERBIFEP-a.

Istovremeno je urađen i usvojen Pravilnik  XIV INTERBIFEP-a, kojim su utvrđene propozicije za umjetnike i organizatora.
Obavljen je i razgovor sa članovima Selekcione komisije i članovima internacionalnog žirija u čijem sastavu će biti ugledna imena iz Francuske,Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Selekciona komisija će pregledati sve radove prispjele do 10.maja ove godine, a deset dana kasnije će objaviti spisak autora koji će biti pozvani da pošalju svoje radove i na taj način učestvuju u Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta, crteža i grafike. Rok za dostavu radova je predzadnji dan jula ove godine.

Međunarodni žiri će od odabranih radova proglasiti najbolje, te dodijeliti tri velike diplome za crtež, od kojih će jedna biti otkupna nagrada, zatim tri velike diplome za grafiku, od kojih će takođe jedna biti otkupna, potom nagradu „James Haim Pinto“ i  nagradu „Ismet Mujezinović“.
XIV INTERBIFEP se otvara 17.septembra i trajaće do 2.novembra 2011.godine.

Riječ je, dakle o dvomjesečnom trajanju manifestacije pod čijim će se okriljem održavati i drugi dogadjaji iz kulture: koncert, promocija knjige Ismara Mujezinovića, Okrugli sto, radionice za djecu u saradnji sa Nacionalnom galerijom portreta London, proglašenje nagrađenih radova/autora/ i dr.
Ovaj ambiciozan program XIV INTERBIFEP-a podržao je i Organizacioni odbor, a finansijsku pomoć u njegovom ostvarivanju su obećali Općina Tuzla i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade Tuzlanskog kantona.

(DEPO PORTAL/ds)