ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI

Banjalučki roditelji (ne)zainteresovani i malo razgovaraju sa djecom

Arhiva22.12.10, 15:20h

U Banja Luci najmanje roditelja smatra da je dobro informisano na temu narkomanije, svega 42 odsto roditelja, što posredno govori i o njihovoj (ne)zainteresovanosti za ovu temu.

narkomanija100U skladu sa tim je i znatno manji procenat aktivne komunikacije sa djecom na ovu temu, tek 62 odsto roditelja, u odnosu na Ugljevik, gdje 88 odsto roditelja ima aktivnu komunikaciju sa djecom ili Bijeljinu, gdje je ova tema redovno prisutna u 76 odsto porodica. Nešto bolji, ali nedovoljni su rezultati prepoznavanja pokazatelja zloupotrebe droga  i svijesti da je narkomanija bolest  - pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti 'Vita' iz Novog Sada, sprovedeno tokom oktobra i novembra na uzorku od 219 roditelja školske djece od 12 do 19 godina u Bijeljini, Ugljeviku i Banja Luci.

Pored više razgovora sa djecom, u Ugljeviku većina roditelji  procjenjuje svoju informisanost o narkomaniji kao dobru, ali u nastavku istraživanja pokazani kvalitet tog znanja je takav da svega njih pet odsto prepoznaje osnovni pribor za zloupotrebu marihuane, a za heroin još manji procenat.

- Ako se tome doda i podatak da je tek svaki treći roditelj znao da navede tri jasna pokazatelja zloupotrebe droge ili da svega njih 41 odsto misli da je narkomanija uopšte bolest, nameće se zaključak da roditelji u Ugljeviku značajno precjenjuju svoje znanje, što predstavlja rizik sam po sebi. Ohrabruje činjenica da su roditelji ipak zainteresovani za navedenu temu, ali im je neophodna podrška u tim nastojanjima, kao i kvalitetne informacije – obrazlaže Milan Vlaisavljević, autor projekta i direktor bolnice 'Vita'.

Nešto manji broj, tj. svaki drugi roditelj u Bijeljini zna da navede jasne pokazatelje zloupotrebe droge.
Dobra vijest je da bi velika većina roditelja potražilo stručnu pomoć u slučaju da se problem desi. Ispravan je i oprez prisutan kod većine roditelja, koji bi branili kontakt njihovog djeteta sa osobom koja zloupotrebljava drogu .

narkomanija  - ilustracijaRezultati istraživanja pokazuju da su mediji u sva tri mjesta i dalje ubijedljivo najdominantniji izvor u informisanju roditelja o narkomaniji, ali i to da škole skoro da nemaju nikakvu ulogu.

Kako prepoznati zavisnost?

Ni jedan od navedenih znakova ne može sa sigurnošću da ukaže na zloupotrebu droga, ali može da upozori i navede na oprez. Može da dođe do promjena u ponašanju, kao što je: sklonost laganju, varanju, krađi, u krajnjoj mjeri problemi s policijom,  napuštanje starih prijatelja, izbjegavanje razgovora o novim posjedovanje veće količine novca, česta i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje, razdražljivost i tajanstvenost, smanjena motivacija, nedostatak energije i samodiscipline, nezainteresovanost za ranije aktivnosti i hobije,opadanje školskog uspjeha. Takođe, dolazi i do  fizičkog propadanja, a što se ogleda kroz:  teškoće u pamćenju i koncentraciji, slabu koordinaciju pokret, nepovezan, nejasan govor, nezdrav izgled, zapuštanje lične higijene, zakrvavljene oči, izrazito proširene ili izrazito sužene zjenice i drugo.

Očigledni znaci zloupotrebe droga su ako kod svog djeteta pronađete:  pribora kao što su lule, rizle, ampule i male bočice, kapi za oči, špric, igle, vata,  različitie vrste tableta, bijeli do smeđi prah, suvo lišće,  nepoznate biljke u baštama, perforirani komadići papira s crtežima, boce alkoholnih pića, lijepak ili plin za upaljače koji brzo nestaje.

U slučaju da roditelji uvide neki od znakova ili posumnjaju, treba da se obrate najbližoj zdravstvenoj ustanovi nadležnoj za bolesti zavisnosti.

(BLIN/ds)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook