SLUČAJ TURKOVIĆ

Turković ucjenom oteo restoran 'Bell Ami', a zatim ga prodao Semiru Ceriću Koketu

Arhiva21.12.10, 07:48h

DNK analizom tijela nađenog u septembru ove godine na lokalitetu Vale na Bjelašnici, u blizini vikendice Seada Dumanjića, je utvrđeno da se radi o Mithatu Mekiću Mikiju koji je otac fetusa pronađenog u tijelu ubijene djevojke, u koju je ispaljeno osam metaka, a za koju se pretpostavlja da je Mekićeva djevojka Bolivijka Maria Salas Cortez.

semir ceric koke

DNK analizom tijela nađenog u septembru ove godine na lokalitetu Vale na Bjelašnici, u blizini vikendice Seada Dumanjića, je utvrđeno da se radi o Mithatu Mekiću Mikiju koji je otac fetusa pronađenog u tijelu ubijene djevojke, u koju je ispaljeno osam metaka, a za koju se pretpostavlja da je Mekićeva djevojka Bolivijka Maria Salas Cortez.

Veza sa Šarićem


Razlog ubistva bila je osveta zbog droge i novac od nje, odnosno prljavi novac koji je išao za Makedoniju, gdje su osumnjičeni kupovali dionice poznate skopljanske firme. Ovo je jučer kazala državna tužiteljica Diana Kajmaković, na sjednici za produženje pritvora osumnjičenima Zijadu Turkoviću, Saši Stjepanoviću i Milenku Lakiću, osumnjičenima da su bili pripadnici zločinačke organizacije koja je počinila ubistva, razbojništva i međunarodni šverc kokaina i heroina. Do zaključenja ovog izdanja "Sana" odluka nije bila donesena.

Pred Vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Biljana Ćuković, tužiteljica Kajmaković je istakla da i dalje postoje razlozi da produženje pritvora, ovaj put za tri mjeseca, dok se odbrana kategorično usprotivila tome. Advokat Senad Kreho je najprije od Vijeća zatražio da mu se omogući uvid u dokaze, te da ukoliko Vijeće odbije njegov zahtjev, zahtijeva izuzeće Vijeća jer smatra "da Vijeće ima već formirano mišljenje o Turkoviću", s obzirom da je ranije odbijalo njegove žalbe.

Vijeće je nakon vijećanja odlučilo da odbije prijedloge odbrane, pojašnjavajući da će odluka o pritvoru biti donesena na Općoj sjednici.

S druge strane, optužba smatra da su Turković i ostali osumnjičeni pripadali zločinačkoj organizaciji koja je, prema njenim riječima, "itekako znala svoju hijerarhiju, te koja je imala međunarodni karakter, ali i dodira sa grupom na čijem je čelu Darko Šarić", za kojim se traga zbog sumnje da je bio švercao drogu i oružje.

Supruge potplaćuju svjedoke

Sve je bilo dobro dok su članovi Turkovićeve grupe dobijali svoj dio. Rascjep se dešava kada pojedini članovi počinju da rade sami, i tada i dolazi do razbojništva na sarajevskom Aerodromu - kazala je tužiteljica Kajmaković, dodavši da su upraćeni tokovi ukradenog novca, te da je posredstvom jednog od osumnjičenih utvrđeno da je jedan dio novca otišao za Makedoniju gdje su kupljene dionice jedne firme, ali i "ko je osoba koja je preuzela 200. 000 KM duga".

Tužiteljica je dodala da je jedan dio novca otišao za kupovinu dionica firme "Ključ", koje je Turković kupio uz pomoć iznude. Također, ona je pojasnila da je Turković ucjenjivao vlasnika restorana «Bel Ami», koji mu je na kraju poklonio ovaj objekat koji vrijedi oko 200. 000 KM. Turković je potom restoran prodao pjevaču Semiru Ceriću Koketu, i koji se danas zove "Toscana".

- Odbrana je došla do imena svjedoka pa supruge osumnjičenih nude i daju novac za njihove iskaze, zbog čega smatramo da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da utječu na svjedoke, a postoji itekako uznemirenje javnosti -dodala je Kajmaković. Zijad Turković i članovi njegove grupe su osumnjičeni za ubistva Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića, državljanke Bolivije Marije Salas Cortez i Emira Hadžića, te međunarodni šverc heroina i kokaina, kao i pljačku 2,5 miliona KM sa sarajevskog Aerodroma. Tijela Vernera Ajdarija i Maria Tolića još uvijek nisu pronađena. Osim Turkovića za ovo djelo su osumnjičeni i Saša Stjepanović, Mirza Drinić, Hajrudin Memović, Sead Dumanjić, Milenko Lakić, Ermin Delić, Fikret Seković, Haris Alić, Samir Alagić, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Isljam Kalender, Hajrudin Memović, dok se i dalje traga za Rajkom Milovanovićem. Braća Osmanović, Edin i Dino, koji su također nedavno bili uhapšeni, odlukom Suda su pušteni na slobodu.

Kreho: Ovo je 'kliširana istraga'


Advokat Senad Kreho jučer je kazao kako se vodi "kliširana istraga", te da je on saslušao svjedoka koji je izričito kazao da su ubistva, koja se stavljaju na teret Turkoviću, počinili Sead Dumanjić i Isljam Kalender, koji kao član kriminalne grupe Ferida Okića, ima svoje ljude koji cijelo vrijeme trguju drogom. Advokat je kazao i to kako ga je jedne prilike ispred hotela Evropa u Sarajevu presreo Mensur Aljičević, kazavši mu šta će da poruči svom branjeniku Turkoviću.

Šta kaže Turković

Na pitanje Vijeća da li ima nešto da kaže na prijedlog Tužilaštva da mu se produži mjera pritvora, Turković je kazao:


"Imam li ja pravo na fer i korektno suđenje? Mislim da je u redu da svi osumnjičeni imaju isti status?! Ako dođe do optuženja onda će se izjašnjavati." Tada je Vijeće pitao "Je li želite da nekoga zatvorite ili da dođete do istine", nakon čega ga je predsjedavajuća Vijeća prekinula. San/DEPO/a.k.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook