odali mu počast

Zlatko Lagumdžija dobio prestižno priznanje tokom 10. konferencije Boston Global Foruma

Biznis Klub24.11.22, 15:46h

Zlatko Lagumdžija dobio prestižno priznanje tokom 10. konferencije Boston Global Foruma
Društveni dogovor za eru vještačke inteligencije i knjiga Preoblikovanje svijeta su nastali kao rezultat serije skupova pod okriljem Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju (AIWS) tokom protekle dvije godine u kojima je dr Lagumdžija dao autorski doprinos sa kolegama sa Harvarda, MIT i BGF

 

 

 

Na Harvard University održana je Boston Global Forum (BGF) 10. godišnja Konferencija pod nazivom “Kreiranje ere globalnog prosvjetljenja“ (Creating an Age of Global Enlightenment), u organizaciji Svjetskog društva za vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence World Society - AIWS) i BGFa.

 

Zlatko Lagumdžija, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, zajedno s vodećim istraživačima i profesorima iz domena vještačke inteligencije i njene primjene sa Harvard, MIT i Stenford univerziteta, bio je jedan od uvodničara na toj dvodnevnoj konferenciji.

 

Povodom desete objetnice Boston Global Foruma guverner Michael Dukakis, predsjednik BGF i bivši kandidat za predsjednika SAD, i Thomas Peterson profesor Harvard Kennedy School, član Upravnog odbora BGF i direktor Instituta za liderstvo i inovativnost, uz prigodno obraćanje su odali počast i priznanje za izuzetan doprinos dr. Zlatku Lagumdžiji kao jednom od vodećih autora Boston Global Foruma i Svjetskog društva za vještačku inteligenciju.

 

Tim povodom dr. Lagumdžija, koautor “Društvenog dogovora za eru vjestačke inteligencije” (Social Contract for the AI Age) i knjige ”Preoblikovanje svijeta - era globalnog prosvjetljenja” (Remaking the World – Toward an Age of Global Enlightenment), održao je uvodno izlaganje o temi “Manifest – Aktivnost Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju u kreiranju ere globalnog prosvjetljenja” (Manifesto – AIWS Actions to create an Age of Global Enlightenment). 

 

Društveni dogovor za eru vještačke inteligencije i knjiga Preoblikovanje svijeta su nastali kao rezultat serije skupova pod okriljem Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju (AIWS) tokom protekle dvije godine u kojima je dr Lagumdžija dao autorski doprinos sa kolegama sa Harvarda, MIT i BGF među kojima su i vint cerf poznat kao “otac interneta” i Edward Feingenbaum, “otac ekspertnih sistema” - saopćio je Ured za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još