GODINE BOLI I MUKE

Emotivna ispovijest porodice Memić uoči presude: 'Nervozni smo... Šta smo sve preživjeli, samo mi znamo'

Hronika23.11.22, 20:45h

Emotivna ispovijest porodice Memić uoči presude: 'Nervozni smo... Šta smo sve preživjeli, samo mi znamo'
Novinarki Raporta Muriz i Arijana pričali su o najtežim trenucima kroz koje prolaze proteklih godina. Sa suzama u očima su govorili o Dženanovom djetinjstvu, njegovim uspjesima…

 


Prije više od šest godina Dženan Memić je 8. februara izašao u šetnju sa svojom tadašnjom djevojkom Alisom Mutap. Šetnja je završila kobno. U večernjim satima Dženan je zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži. Preminuo je u bolnici sedam dana kasnije, 15. februara. Dženan Memić je imao samo 21 godinu. Od tog februara 2016. godine pa sve do danas porodica Memić se bori da dokaže da je Dženan ubijen. Borbu vode svaki dan i bore svakim dijelom svog tijela.


Kakav je bio Dženan Memić?


I sutra bi konačno mogao doći djelić pravde. U Sudu BiH zakazano je izricanje presude po optužbama za prikrivanje dokaza i davanje lažnog iskaza.


Optuženi su Alisa Ramić (rođ. Mutap) koja je jedini svjedok događaja i koja se poziva na amneziju, i njen otac Zijad Mutap. Među optuženima su i Hasan Dupovac i Josip Barić, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, koji su vršili uviđaj.


Peti optuženi je Muamer Ožegović, recepcionar hotela koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, na kojem su postavljene nadzorne kamere, ali su snimci iz kobne noći izbrisani.


Bez obzira na sutrašnji ishod, porodica Memić neće odustati. Kažu da se nikada neće predati, jer bi to za njih značilo da su izdali Dženana.


Uoči presude, porodica Memić dala je emotivnu ispovijest za Raport. Novinarki ovog medija Muriz i Arijana pričali su o najtežim trenucima kroz koje prolaze proteklih godina. Sa suzama u očima su govorili o Dženanovom djetinjstvu, njegovim uspjesima… Na pitanje kako ste, Muriz Memić nam je rekao:


“Iskreno da vam kažem, ne znam na to odgovoriti. Govorimo da smo dobro, a Boga mi, daleko je to od dobrog. Izgledamo normalno. Još smo u grču. Ne znam da odgovorim na ovo pitanje”.


‘Dženan je bio dobar momak’


Arijana je kazala da je ovo jedino pitanje na koje do sada nisu naučili da daju odgovor.


U njihovom toplom domu na zidovima se mogu vidjeti fotografije nasmijanog Dženana. Gledajući u ove fotografije, Muriz nam je kazao da je Dženan uvijek bio poseban. Svi njegovi učitelji i nastavnici od samog početka borbe su uz porodicu Memić. Istaknuo je da su mnogi pisali o njemu, pa čak i njegovi učitelji. Ta emotivna pisma, koja je javnost nekoliko puta mogla pročitati, govore o tome koliko je Dženan bio dobar momak.


“Još kao dijete je bio poseban. Kada je je bio dijete, radio je neke odlične stvari. Čudio sam se otkud mu te ideje. Bio je ponos generacije u školi. Odličnim uspjehom je završio gimnaziju. Počeo je studirati Pravni fakultet. Znate li da je on vodio finansije u kući i to sa 21 godinom? Bolje se o tome brinuo od mene. Samo je gledao naprijed. Pozitivno je gledao na život. Ispričat ću vam jedan detalj. Sa 18 godina je položio vozački ispit. Odmah se uputio u Njemačku sebi da kupi automobil. Svi njegovi drugovi su uvijek gledali u njega. Šta god je trebalo da se riješi, zvali bi Dženana da im pomogne”, priča Muriz.


Arijana Memić o svom bratu


Potom je dodao:


“Imao sam običaj reći da su bili neki predznaci. Samo što mi to ne znamo tumačiti. Interesantno je da niko od nas još nije rekao rahmetli. Isto kao da je još uvijek tu. Da li zato što borba još uvijek traje… Ne znam… Mi sada sjednemo i smijemo se njegovim biserima. Jednu noć smo se zapričali i smijali. Efendija je bio sa nama i, kada je otišao, nazvao me. Pitao me da nismo možda pretjerali zbog Munevere. Rekao sam mu da nismo i da se i ona smijala. Uvijek mi je Dženan govorio kako voli da bude sa mnom. Znate, njegova soba je bila na spratu. Munevera ustaje rano da nam napravi kafu ukoliko nas dvojica negdje idemo ranije. On silazi i legne pored mene, sve dok kafa ne bude gotova. Legne, i zagrli me”, kazao nam je sa suzama u očima Muriz.


Bratsko – sestrinski odnosi nisu uvijek bajni. Međutim, braća i sestre mogu pružiti najviše ohrabrenja i podrške kada nas životna iskušenja sruše.


Tajne koje niko nije znao


Ljubav i povezanost Arijane i Dženana bila je posebna. Arijana je plačući za Raport govorila o odnosu sa svojim Dženanom:


“Teško mi je… Nismo odavno o tome pričali… Nekako u posljednje vrijeme teme su uvijek bile oko suđenja. Naša ljubav je bila posebna. I sa roditeljima smo imali poseban odnos. Mi smo bili kao četiri najbolja prijatelja. Sve smo jedni drugima pričali. Sve tajne smo dijelili Dženan i ja. Tajne koje niko nije znao. Voljela sam njegove šale. Volio je puno da se šali. Kada mu je bio posljednji rođendan, slavili smo svi zajedno. Obično bi išao negdje da slavi sa svojom rajom.


Međutim, na svoj posljednji rođendan nas je pozvao sve i okupio da budemo skupa...


Nastavak ispovijesti porodice Memić čitajte ovdje.

 

(Raport/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook