na današnjoj sjednici

Vlada KS donijela nove mjere za subvencioniranje troškova grijanja za najugroženije

Front22.09.22, 16:28h

Vlada KS donijela nove mjere za subvencioniranje troškova grijanja za najugroženije
- Mi ćemo za novembar i decembar subvencionirati poskupljenje troškova energenata, za grijanje, za najugroženije kategorije stanovništva - kazao je premijer Forto na konferenciji za medije

 

 

 

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici donijela je nove mjere kojima subvencionira troškove grijanja za novembar i decembar za najugroženije kategorije stanovništva. 

 

Imajući u vidu poskupljenje energenata i potencijalnu energetsku krizu koja se može dogoditi, premijer KS Edin Forto je kazao da su u odsustvu sistemskih mjera sa federalnog nivoa odlučili da sami poduzmu neke mjere.  

 

- Mi ćemo za novembar i decembar subvencionirati poskupljenje troškova energenata, za grijanje, za najugroženije kategorije stanovništva - kazao je premijer Forto na konferenciji za medije. 
 


Procjena je da 39.000 osoba na području KS prima minimalnu penziju, 2.500 je korisnika socijalne pomoći i 1.500 osoba iz boračke populacije koje po posebnom pozivu ostvaruju pravo na subvencije za povećanje troškova energenata.  


 
Oni će dobiti 100 KM subvencije, i to 50 KM za novembar i 50 KM za decembar.  


 
Forto je podsjetio da će 43.000 najugroženijih osoba dobiti pomoć od Vlade KS kako bi prebrodili zimu i kako bi mogli platiti grijanje koje će biti skuplje ove godine. 

 

Također, Forto je kazao da je Vlada KS nabavila značajne količine alternativnog goriva, lož ulja i mazuta, u slučaju da dođe do prekida snabdijevanja plinom, te da eventualni prekid snabdijevanja plinom mogu dočekati spremni.  

 

Zdravstvene ustanove, bolnice, škole i ustanove socijalne zaštite ne trebaju se brinuti o nadolazećoj zimi, jer ćemo sigurno, u svakom scenariju, osigurati grijanje – naglasio je Forto. 


 
To su, dodao je, ciljane mjere, tamo gdje je najpotrebnije. 

 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović su kazali da mjere nisu konačne, već da Vlada KS zadržava pravo da ih mijenja u skladu sa situacijom. 

 

Prvulović je pojasnila da je već na snazi Uredba o subvencioniranju troškova grijanja, a današnjom odlukom će biti subvencionirani penzioneri sa najnižom penzijom, korisnici naknade za pomoć i njegu drugog lica. 


 
Ministar Osmanović je naveo da je za 1.500 korisnika boračke populacije predviđeno subvencioniranje za sve vrste grijanja. Raspisan je javni poziv za dobijanje subvencije, sa određenim uslovima. Za tu svrhu je osigurano 600.000 KM.  


 
Ministar Hadžiahmetović naveo je da su KJKP Toplane, ali i preduzeće Bags Energotehnika d.d. Vogošća, izvršile popunu svih svojih kapaciteta, alternativnih izvora energije, mazuta i lož ulja. 

 

- U ovom trenutku imamo dovoljne količine mazuta i lož ulja za mogući, eventualni, nestanak ili blokadu isporuke pline u KS-u - kazao je Hadžiahmetović.  


 
Sa konferencije je poručeno da je potrebno sistemski pristupiti rješenju energetske krize sa svih nivoa vlasti u BiH. 

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još