nakon svega, oglasio se i FASTO

Student Konaković bez privilegija: Prošao isti proces sticanja diplome kao i ostalih 266 studenata te generacije

Hronika22.09.22, 15:44h

Student Konaković bez privilegija: Prošao isti proces sticanja diplome kao i ostalih 266 studenata te generacije
Navedena generacija studenata, njih 266, zatekla se u prelaznom periodu iz starog sistema obrazovanja u novi bolonjski sistem obrazovanja, te prošla apsolutno istu proceduru bez ikakvih privilegija bilo kojeg pojedinca u odnosnu na ostale, među kojima su studenti spomenuti u javnom prostoru kao i student Elmedin (Galib) Konaković - ističu sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja

 

 


Vijeće Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja nakon vanredne sjednice oglasilo se saopćnjem povodom, kako ističu, kontinuiranog degradiranja u javnom prostoru, te omalovažavanja studenata, diplomanata, magistranata, doktoranata, uposlenika, javnog minimiziranja stečenih kompetencija alumnih, profesora i sportskih radnika istaknutih u obrazovnom sistemu i sportskoj praksi, stvaranja nepopularne predstave u javnosti o Fakultetu i profesiji koja se stiče na Fakultetu, te napada na vrijednosti, tradiciju, integritet i krediblitet Fakulteta i svih studenata i diplomanata.


“Fakultet sporta tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu je visokoobrazovna ustanova koja baštini tradiciju od 60 godina postojanja djelovanja, te koja posjeduje akademski kredibilitet pozitivne rezultate rada. Na hiljade diplomanata djeluje u sistemu obrazovanja sporta time daju doprinos razvoju našeg društva. Rade časnu profesiju, podučavaju, odgajaju, vode trenažni proces, organizuju, upravljaju, istražuju, te svoju kompetentnost, znanja vrijednosti transferišu u društvo. Obrazovanje i odgajanje novih generacija im nije jedina profesija, djeluju u oblasti sporta, sportske rekreacije, sportskog treninga, kineziterapije, rehabilitacije, menadžmenta, organizacije upravljanje u sportu, sportskih medija drugim društvenim oblastima.


Studijski programi, te kurikulumi na Fakultetu im daju širok spektar kinezioloških društvenih kompetencija. Prepoznati su na globalnom nivou, što potvrđuje priznavanje diplome Fakulteta sporta tjelesnog odgoja u svijetu. U Bosni Hecegovini postoji deset (10) srodnih fakulteta koji se bave oblastima sporta tjelesnog odgoja, ponosni smo što imamo izvrsnu saradnju sa svima što zajedno unapređujemo odgojni, obrazovni sportski sistem, dijelimo iste društvene izazove, pronalazimo rješenja, te stručno naučno doprinosimo akademskoj društvenoj zajednici. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja je lider među srodnim fakultetima u Bosni Hercegovini, a međunarodno je prepoznat regionalno je u izvrsnoj saradnji sa sličnim fakultetima”, navodi se u saopćenju FASO-a.


Dodaje se kako to potvrđuje međunarodna razmjena studenta nastavnika kroz Erasmus programe.


“Fakultet sporta tjelesnog odgoja baštini referentnost vrijednosti koje su historijski prepoznate. Pripadamo najstarijem Univerzitetu u Bosni i Hercegovini, Univerzitetu u Sarajevu. Prve generacije trenera su školovane davne 1963 godine. Naši profesori su bili inicijatori nosioci Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine. Olimpijske igre mladih EYOF 2019. su bile podržane pomognute nastavnicima studentima našeg Fakulteta. Nastavni programi (prvog). II (drugog). III (trećeg) ciklus studija, Međunarodni časopis Homosportikus, Međunarodni simpozij Nove tehnologije u sportu – NTS, simpozij ESPMA, djelovanje Instituta sporta, naučna stručna prepoznatljivost nastavnog osoblja, objavljivanje u indeksiranim časopisima, potvrđuju referentnost Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja. Mnogi diplomanti s našeg Fakulteta, alumni su globalno i društveno prepoznati u svim sferama življenja. Svojim radom, prepoznatljivošću i popularnošću promovišu našu domovinu, služe kao primjer mladim generacijama, njihov pozitivni društveni utjecaj je ogroman.


Naši studenti imaju posebnu energiju, mogu i žele više, proaktivni su. Nastavni čas, trening, takmičenje ih priprema i adaptira da se znaju organizovati i da mogu više. Odgovorni su prema svom poslu jer rade sa djecom, mladima i sportistima. Rade uzvišeni posao, pudučavaju i odgajaju. To ih čini odgovornim”, navodi se.


Ta odgovornost se, ističu, s nastavnog časa ili treninga, prenosi i u društvo.


“Spremni su da se uključe u društveni život, da pomognu, stave se na raspolaganje i preuzmu odgovorne funkcije. Mnogi naši studenti, profesori, sportski radnici, sportisti su prvi stali u odbranu naše domovine, bili ogranizatori odbrane, dali svoje živote, što svjedoči i spomen obilježje ispred zgrade Fakulteta. Nove generacije naših studenata i diplomanata pokazuju spremnost da pomognu našem društvu svojim angažmanom u svim sferama života, to je za svaku pohvalu. Sjetimo se angažmana studenata i nastavnika našeg Fakulteta prilikom poplava 2014. godine, kada su u organizaciji Univeziteta u Sarajevu organizovano odlazili u Maglaj i druge stradale gradove da pruže pomoć.


Na žalost zadnjih nekoliko godina se u javnom prostoru i govoru degradiraju naši studenti, naša profesija, naš Fakutet i svi srodni fakulteti. Degradira se odgojno područje Tjelesnog odgoja, koje je od izuzetnog značaja za svako društvo. Protivimo se takvom govoru i odnosu s ciljem zaštite vrijednosti i sprečavanja nanošenja štete institucijama, pojedincima i društvu u cjelini”, navodi se.


Ističu da je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja visokoobrazovna institucija sa referentnošću koja je svjetski prepoznata i uvažena te apelujemo na sve one koji je javnom prostoru degradiraju da to ne čine.


“Odbacujemo i protivimo se javnom govoru koji omalovažava i diskriminira studente i diplomante iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja, te time i sve fakultete u Bosni i Hercegovini koji obrazuju studente iz ove oblasti.


Protivimo se negativnom isticanju profesora sporta i tjelesnog odgoja, menadžera u sportu, sportskih radnika i sportista u javnom prostoru.


Protivimo se minimiziranju značaja Tjelesnog odgoja i sporta u društvu.


Apelujemo da se termin “difovac” ne koristi u negativnom i pogrdnom smislu. DIF je bio Državni Institut Fiskulture u Beogradu, što nema nikakve povezanosti s našim Fakultetom. Danas je naziv našeg fakulteta Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, skraćeno FASTO. o Potenciramo i napominjemo da se u 60 godina postojanja Fakulteta sporta i sticanju iste”, kaže se u saopćenju.


Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, ističu u saopćenju, nikada se nije desio slučaj nevalidnosti diplome niti korupcije u Ističemo da se ne može na nezakonit način steći diploma na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja.


“Značajan broj realizovanih inspekcijskih nadzora na našem fakultetu posljednjih godina nije rezultirao kaznama.


Potenciramo našu otvorenost za bilo koju kontrolu ili nadzor nad našim radom jer smatramo da nam je to pomoć i korektivni faktor u našem daljem radu.


Fakultet sporta i tjelesnog odgoja je ponosan na svakog studenta, diplomanta i uspješnog pojedinca. o Ističemo i pojašnjavamo da generacija studenata koja je diplomirala na višoj trenerskoj školi 2006. godine je imala mogućnost upisa treće (3) godine Visoke sportske škole u peti (V) semestar, po nastavnim planovima i programima za koje postoje saglasnosti nadležnih institucija. Pojašnjavamo da se navedena generacija studenata, njih 266, zatekla u prelaznom periodu iz starog sistema obrazovanja u novi bolonjski sistem obrazovanja, te prošla apsolutno istu proceduru bez ikakvih privilegija bilo kojeg pojedinca u odnosnu na ostale, među kojima su studenti spomenuti u javnom prostoru kao i student Elmedin (Galib) Konaković.


Proces sticanja diplome svih studenata je bio usaglašen sa tada aktuelnim Zakonskim i podzakonskim aktima, Odlukama Nastavno-naučnog vijeća i nadležnih institucija. Fakultet je ustanova koja funkcioniše po zakonskim osnovama, te svaki student koji upiše Fakultet prolazi sve procedure koje su propisane aktima, koje mora poštovati svaki pojedinac”, saopćeno je sa FASTO.


Zaključuju da Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja posjeduju regionalni i globalni kredibilitet.


“Angažman naših studenata i diplomanata potvrđuje njihov kvalitet i kompetentnost, kojim promovišu univerzalne životne vrijednosti i domovinu. Insistiramo na uvažavanju svake profesije i institucije, dostojanstven govor i poštovanje u javnom prostoru”, navodi se u saopćenju FASTO-a.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još