Nedostatak radne snage

Firma iz Konjica dovela radnike iz Nepala: 'Nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH'

Biznis Klub22.09.22, 11:56h

Firma iz Konjica dovela radnike iz Nepala: 'Nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan BiH'
Ističe da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži

 

 

 

Firma Bujice iz Konjica je angažovala 12 radnika i jednog kuhara iz Nepala, za rad na gradilištu, odnosno u restoranu.

 

- Trenutno imamo gradilište u Radešinama i s obzirom na to da nismo mogli ispoštovati ugovorene stvari, morali smo angažovati ljude izvan Bosne i Hercegovine, jer u Konjicu, pa i dalje, nema dovoljno stručnog građevinskog kadra koji bi mogao obaviti ugovorene radove. Mi smo bili prinuđeni da uvezemo radnike iz Nepala i cijeli taj proces trajao je pet-šest mjeseci, ali smo uspjeli sve procedure završiti i radnici su počeli svoj radni angažman - kazao je Salih Mustafić iz ove kompanije, voditelj gradilišta u Radešinama, za Radio Konjic.

 

Ističe da su sa radnicima potpisali ugovor na godinu, a ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost i da se produži. Mustafić kaže da nije u mogućnosti govoriti o visini satnice i plaćama, ali da je ona ugovorena na zadovoljstvo obje strane.

 

To su potvrdilii i sami radnici na gradilištu, kazavši da su zadovoljni uvjetima rada i boravkom u Konjicu.

 

- Nije mi bilo teško odlučiti se da dođem u BiH jer sam prije dolaska u Konjic osam godina radio u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Zadovoljan sam uvjetima rada i sviđa mi se ovdje - kazao je Grande Gurung, a istog mišljenja je i njegov kolega Damai Kami.

 

- Zadovoljan sam ovim poslom i sretan sam ovdje - rekao je Kami.

 

Problem nedostatka radne snage će biti još izraženiji u narednom periodu, kazao je Mustafić, navodeći da država mora poduzeti određene korake kako bi se posljedice ublažile.

 

- Bit će to još veći problem, ako država nešto ne poduzme. Da li je to kroz smanjenje doprinosa prema radnicima, zatim veliki je teret i na firmama, a veliki su i prohtjevi radnika. Tu je i problem manjka školovanih ljudi, odnosno zanatlija u BiH - rekao je Mustafić.

 

Na novinarsko pitanje da li radnici iz BiH odlaze jer nisu dovoljno plaćeni, Mustafić je kazao da je to možda nekada bio problem, ali sada nije sigurno.

 

- To je nekada možda bio slučaj, ali sada, mislim da ljudi odlaze jer misle da će tamo negdje biti bolje, ali nije ni tamo sjajno - istaknuo je Mustafić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još