MINISTAR VRANIĆ POTVRDIO

Prvi put u Kantonu Sarajevo: Počinje imunizacija HPV vakcinama, najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice

Hronika21.09.22, 18:06h

Prvi put u Kantonu Sarajevo: Počinje imunizacija HPV vakcinama, najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice
Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do15 godine starosti, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života

 

 


Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine, a Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.


U narednom periodu slijedi edukacija roditelja djevojčica šestih razreda osnovne škole u KS. Kroz ovu edukaciju, roditelji će biti obavješteni i o načinu prijave za vakcinu.


Ta populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizacija u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.


Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta.


Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do15 godine starosti, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.  


Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije.


Imunizacija u Kantonu Sarajevo će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV-om od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 su odgovorni za nastanak 99 posto slučajeva genitalnih kondiloma.  


Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.


 - Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije. Počinjemo imunizaciju HPV vakcinama u Kantonu Sarajevo - najavio je ministar zdravstva Haris Vranić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!