Nakon presude američkoj košarkašici

Lavrov: Rusija spremna na razmjenu zatvorenika sa SAD

Front05.08.22, 10:57h

Lavrov: Rusija spremna na razmjenu zatvorenika sa SAD
Sjedinjene Države već su uputile ono što je državni sekretar Antony Blinken nazvao “značajnom ponudom” da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, među kojima su Griner i bivši marinac Paul Whelan

 

 

Rusija je saopćila u petak kako je spremna da raspravlja o razmjeni zatvorenika s Washingtonom kroz postojeći diplomatski kanal, dan nakon što je košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner izrečena devetogodišnja zatvorska kazna zbog nelegalnog posjedovanja droge.

 

- Spremni smo da raspravljamo o toj temi, ali u okviru diplomatskog kanala koji je dogovoren između predsjednika Putina i Bidena – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

 

Ukoliko Amerikanci, dodao je, odluče da još jednom pribjegnu javnoj diplomatiji, to je njihova stvar, i čak ću i reći da je to njihov problem.

 

Kremlj je ranije upozorio Sjedinjene Države zbog pribjegavanja “megafon diplomatiji” u slučaju Griner, tvrdeći da bi to samo moglo ugroziti napore na osiguranju potencijalne razmjene.

 

Presuda Griner, koju je Biden nazvao “neprihvatljivom”, mogla bi otvoriti put za američko-rusku razmjenu zatvorenika koja bi uključivala 31-godišnju sportašicu i poznatog ruskog trgovca orižjem.

 

Sjedinjene Države već su uputile ono što je državni sekretar Antony Blinken nazvao “značajnom ponudom” da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, među kojima su Griner i bivši marinac Paul Whelan.

 

Griner, dvostruka osvajačica olimpijskog zlata i zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, uhapšena je 17. februara na  moskovskom aerodromu Šeremejevo nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje od hašiša, podsjeća Reuters.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!