S njima nema šale

Panika zbog dva napuštena peškira na plaži: 90 spasilaca tražilo vlasnike

Hronika22.06.22, 17:30h

Panika zbog dva napuštena peškira na plaži: 90 spasilaca tražilo vlasnike
Nakon poziva mladića, započeta je velika operacija spašavanja. Vatrogasna jedinica i Služba spašavanja na vodi s roniocima su između ostalog pretraživali jezero

 

 

 

Dva napuštena peškira na plaži jezera u okrugu Donau-Ries u Bavarskoj bila su razlog za pokretanje operacije spašavanja velikih razmjera u kojoj je sudjelovalo oko 90 pripadnika hitnih službi. Potraga za vlasnicima peškira je bila neuspješna, a poznato je i zašto.

 

Prema policiji, student je u ponedjeljak nazvao hitnu pomoć nakon što je primijetio dva mokra peškira i piće bez vlasnika na plaži. Budući da su peškiri i nakon nekoliko sati bili napušteni, mladić se zabrinuo da se neko možda utopio, prenosi Fenix.

 

Nakon poziva mladića, započeta je velika operacija spašavanja. Vatrogasna jedinica i Služba spašavanja na vodi s roniocima su između ostalog pretraživali jezero. No, kada se doznalo da su peškiri cijeli dan “leže” na plaži, potraga je prekinuta.

 

Razlog panike i reakcije spasilačkih službi ne čudi. Naime, u proteklih nekoliko dana u Njemačkoj se na jezerima, rijekama i bazenima utopilo nekoliko osoba.

 

Prema DLRG (Njemačko društvo za spašavanje života), najmanje 299 ljudi utopilo se u Njemačkoj prošle godine.

 

Statistike DLRG-a pokazuju da zapravo postoji veza između ljetnog vremena i nesreća utapanja: dvije od tri osobe (gotovo 63 posto) utopile su se između juna i septembra.

 

Iako broj utapanja u Njemačkoj opada treću godinu zaredom, i dalje se događaju nesreće sa smrtnim ishodom, posebno u jezerima i rijekama.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!