Predviđaju učešće 1.300 do 1.500 osoba

Fašizam u najavi: Zamjenik gradonačelnika Prijedora u novoj akciji na Dan bijelih traka

Hronika14.05.22, 13:16h

Fašizam u najavi: Zamjenik gradonačelnika Prijedora u novoj akciji na Dan bijelih traka
Na dan kada se u Prijedoru obilježava „Dan bijelih traka“ omladinska organizacija Princip planira slaviti rođendan predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana. Za njih to je znak zahvalnosti za podršku srpskom narodu

 

 

 

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević ne misli prestati sa vrijađanjem osjećanja pripadnika drugih naroda, čime nam slikovito objašnjava svoju izjavu s kraja prošle godine da je politika onakva kakvom je čine ljudi. Nakon uvreda katolika za Uskrs Kovačević sprema nove akcije kojima će zasigurno povrijediti osjećanje svih onih kojima je ratna srpska vlast 31. maja 1992. godine izdala fašističku naredbu da moraju biti označeni bijelim trakama, piše Patria.


Na dan kada se u Prijedoru obilježava „Dan bijelih traka“ omladinska organizacija Princip planira slaviti rođendan predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana. Za njih to je znak zahvalnosti za podršku srpskom narodu.


Osim toga želi se obilježiti i peta godišnjica inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije, ali i rođendan vlasnika PINK-a Željka Mitrovića.


U dopisu MUP – u RS organizatori ovih manifestacija predviđaju učešće 1.300 do 1.500 osoba.


Kao rukovodilac mirnog okupljanja navodi se ime Žarko Kovačević.


Svojim javnim djelovanjem zamjenik gradonačelnika Prijedora sam sebe demantira jer mu očigledno nije stalo do smirivanja tenzija. Njemu je ipak čini se politika „važnija od života“.


Novim akcijama Kovačević dokazuje da je njegovo izvinjenje nakon uvreda na račun katolika bilo neiskreno i da je jedini motiv sačuvanje fotelje koja se zatresla.


Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je osudio uvrede katolika, ali nije kaznio Kovačevića. Iako se javno zalaže za izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi uznemiravale pripadnike drugih naroda Stevandić u razgovoru za Patriju nalazi opravdanje za nove provokacije.


- Moramo prvo utvrditi šta je Dan bijelih traka. To nije datum koji postoji u kalendaru Grada Prijedora niti institucija RS -a. Ja sam za raspravu o tome na intelektualnom nivou, a ne mogu pratiti pojedinačne aktivnosti svakog člana stranke jer ih imamo 16.000, rekao je Stevandić.


Predsjednik gradske organizacije US Nenad Mejakić rekao nam je da nije upoznat sa najavama za 31. maj i da će o tome razgovarati sa Kovačevićem.


Najava novih provokacija nesrpskog stanovništva u Prijedoru baca novu sumnju u Kovačevićevu iskrenost jer je ranije tvrdio da je njegova fotografija sa nacističkom kapom bila samo gluma. Morat će Kovačević mnogo više da se potrudi kako bi uvjerio javnost da nije sljedbenik fašističke ideologije. U tome neće pomoći rođendanska slavlja na dan kada nesrpsko stanovništvo odaje počast za 3.176 žrtava kojima nisu pomogle ni „bijele trake“.


Ako neće Stevandić ambicije za novo narušavanje međunacionalnih odnosa u Prijedoru bi trebali spriječiti gradonačelnik i policija jer Kovačeviću se mora odobriti održavanje skupa.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još