Borba protiv inflacije

Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite: Provjerite šta čeka građane u BiH

Biznis Klub13.05.22, 12:04h

Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite: Provjerite šta čeka građane u BiH
Stručnjaci smatraju kako će povećanje kamatnih stopa posebno pogoditi građane koji imaju hipotekarne stambene kredite, ali i one koji su bili prinuđeni uzeti male zajmove po visokim kamatnim stopama

 

 

 

Iz Izvršnog odbora Evropske centralne banke nedavno je po prvi put najavljeno da bi za dva mjeseca i evropske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile brojne druge centralne banke. Ova prognoza bi uskoro mogla postati realnost, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) još prošle godine upozorio centralne banke da budu ‘vrlo oprezne’ pri primijeni instrumenata za borbu protiv inflacije, misleći na podizanje kamatnih stopa, piše Raport.

 

Kako je nedavno pojasnio ekonomski stručnjak Faruk Hadžić, u našoj zemlji podizanje kamatnih stopa nije nova mjera koja stoji na raspolaganju kreatorima monetarne politike.


“Obično se ova mjera koristi u trenutku kada se ekonomija pregrijava, tj. prebrzo raste, što dovodi i do većeg rasta cijena – inflacije. Do pojave pandemije svijet je od velike recesije imao pristup gotovo besplatnom novcu, što znači da su kamatne stope bile vrlo niske, čak i blizu nule”, kazao je tada Hadžić.

 

Međutim, rast inflacije izmiče kontroli, a iskustva govore da bi to za sobom moglo povući i rast kamata na kredite.

 

Prije nekoliko dana Američki ured federalnih rezervi i Banka Engleske objavili su kako su bili prinuđeni podići kamatne stope na kredite kako bi se borili sa sve većom inflacijom. Centralna banka SAD najavila je kako će povećanje kamatne stope imati za cilj smanjenje posljedica inflacije. Federalne rezerve povećale su kamatu sa 0,75 posto na 1 posto slijedeći blago povećanje koje je nastupilo u martu. Inflacija u SAD najviša je u proteklih 40 godina, a očekuje se kako će nastaviti rasti.


 
Stručnjaci smatraju kako će povećanje kamatnih stopa posebno pogoditi građane koji imaju hipotekarne stambene kredite, ali i one koji su bili prinuđeni uzeti male zajmove po visokim kamatnim stopama. Najzastupljeniji u BiH su nenamjenski potrošački krediti te krediti za stambene jedinice.

 

Kakvo je stanje u bh. bankarskom sektoru te šta u narednom periodu mogu očekivati građani, provjerili smo u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.


Kako je rečeno, tokom protekle godine nisu zabilježene značajne promjene nivoa aktivnih kamatnih stopa na nivou bankarskog sistema u FBiH.

 

“Prema preliminarnim podacima za prvi kvartal 2022. godine, nivo kamatnih stopa ostaje stabilan. Inflatorni pritisci i najave izmjena makroekonomskih politika vodećih centralnih banaka, prije svega ECB i dalje nemaju efekte na nivoe kamatnih stopa na našem tržištu. Dodatno, povoljni pokazatelji likvidnosti bankarskog sistema upućuju na mogućnost zadržavanja stabilnog nivoa kamatnih stopa u tekućoj godini”, naveli su za Raport iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

 

Oporavak kreditne aktivnosti banaka zabilježen je u drugoj polovini 2021. godine, kao efekt poboljšanja ekonomskih prilika i popuštanja ograničenja koja su u vezi sa pandemijom.

 

“Prema preliminarnim podacima za prvi kvartal 2022. godine, ne bilježe se značajne promjene u dinamici kreditiranja stanovništva, a posebno u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine”, naveli su iz Agencije.


 
Kada je u pitanju manji bh. entitet, iz Agencije za bankarstvo RS kažu da će uskoro objaviti sveopširni Izvještaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske sa stanjem na dan 31.12.2021. godine.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!