Novi snimci prikazuju obim razaranja

Ukrajinske snage pogodile ruski brod u blizini Zmijskog otoka

Hronika13.05.22, 08:22h

Ukrajinske snage pogodile ruski brod u blizini Zmijskog otoka
Najnovije satelitske snimke Maxara prikazuju Zmijski otok iz zraka. Na fotografijama se mogu vidjeti razaranja koja su vjerovatno posljedica raketnog napada na rusku desantnu letjelicu, a može se vidjeti i dim

 

 

 

Ukrajinske snage oštetile su logistički brod "Vsevolod Bobrov" ruske mornarice u Crnom moru blizu Zmijskog otoka koji se zapalio, izvijestio je agenciju Reuters glasnogovornik vojnih snaga u Odesi.

 

Riječ je o otoku koji se nalazi na 48 kilometara udaljenosti od ukrajinske obale. Zmijski otok je postao simbol ukrajinskog otpora nakon što je u javnost dospjela snimka radio poziva sa samog početkg rata, u kojoj ukrajinski vojnici psovkama odgovaraju na zahjteve Rusa s krstarice Moskva da se predaju.

 

Ukrajinski vojnici koji su tada branili Zmijski otok su zarobljeni, no kasnije su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika. Ratna krstarica Moskva - glavni brod ruske flote u Crnom moru - kasnije je pogođena ukrajinskom raketom te je potonula dok su je odvlačili prema luci.

 

Najnovije satelitske snimke Maxara prikazuju Zmijski otok iz zraka. Na fotografijama se mogu vidjeti razaranja koja su vjerovatno posljedica raketnog napada na rusku desantnu letjelicu, a može se vidjeti i dim.

 

Fotografije su objavljene 12. maja, a prikazuju razrušene zgrade, vjerovatno vozila protuzračne obrane Pancir, uništeni helikopter, koji pripada Ukrajini.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još