afera 'respiratori'

Cure sve šokantniji detalji: Kristijan Marić kazao da mu je Fikret Hodžić prijetio i pokazivao pištolj!

Hronika14.01.22, 16:41h

Cure sve šokantniji detalji: Kristijan Marić kazao da mu je Fikret Hodžić prijetio i pokazivao pištolj!
Marić je danas izjavio da mu je Hodžić tada pokazivao svoj pištolj govoreći "Moramo to završiti, reci Kinezima da se to završi"

 

 

 

U nastavku suđenja premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalima u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, na današnjem pretresu završeno je sa ispitivanjem svjedoka Kristijana Marića.

 

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

 

Mejl od Novalićeve sekretarice


Kristijan Marić iz Mostara koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja, pojasnio je da je on bio samo posrednik između Fikreta Hodžića te Sanje Lekić iz firme "BMTL Medikal" iz Crne gore i Kineza. Također je potvrdio da Hodžić nikad nije Sanji Lekić uplatio proviziju od 150.000 eura za nabavku respiratora - piše Avaz.

 

Na pitanje advokatice Vasvije Vidović koja zastupa Fadila Novalića, Marić je potvrdio da mu je Fikret Hodžić govorio da sarađuje s Vladom FBiH i da je u kontaktu s premijerom u kontekstu izrade dozvola za uvoz i pisma namjere za nabavku respiratora.

 

Svjedok je također potvrdio da kada je Hodžić govorio da će "častiti" svoje ljude, nije pominjao imena.

 

Na pitanje državnog tužioca Mirze Hukeljića, Marić je kazao da je u aprilu 2020. godine od Fikreta Hodžića dobio dva pisma namjere, jedan za nabavku respiratora tipa HCV E003 , a drugi za respiratore tipa ACM 812 A. Drugo pismo Hodžić je mejlom dobio od Novalićeve sekretarice Bahre Džake i proslijedio ga preko Whatsappa Kristijanu Mariću.

 

Odbrana je na ranijem pretresu prikazala komunikaciju Marića u grupi "Kristian" u kojoj je ispoljavao netrpeljivost prema Hodžiću, te je uz dijeljenje fotografija pištolja, Marić je navodio šta će sve uraditi " malinaru".

 

Svjedok je danas kazao da Hodžiću nikada nije lično prijetio te je naveo jednu situaciju u Mostaru u njegovom bivšem ugostiteljskom objektu u vrijeme kada je kasnila isporuka respiratora iz Kine, te je Marić morao zvati Kineze. Marić je danas izjavio da mu je Hodžić tada pokazivao svoj pištolj govoreći "Moramo to završiti, reci Kinezima da se to završi". 

 

Svjedok je izjavio da su mu prijetili i Sanja Lekić i Fikret Hodžić.

 

Nije prijavio prijetnje


Na pitanje Hodžićeve braniteljice Mirne Avdibegović, Marić je odgovorio da te prijetnje nije prijavljavao.

 

Pročitajte još:
DEMANTI NA ŠOKANTAN ISKAZ SVJEDOKA POKAJNIKA: Zaštićeni svjedok laže! Kristijan Marić iz Mostara me prevario i uzeo novac za prevoz respiratora... Let iz Pekinga nije ni postojao!

 

(Avaz/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još