ŽESTOKA RASPRAVA IZMEĐU POZICIJE I OPOZICIJE

Bura na sjednici: Izglasana smjena Nezavisnog odbora Skupštine TK koji vrši nadzor nad radom Uprave policije

Front14.09.21, 15:19h

Bura na sjednici: Izglasana smjena Nezavisnog odbora Skupštine TK koji vrši nadzor nad radom Uprave policije
Što se tiče opozicije vrlo jasno možemo reći da mi imamo ostavku predsjednika Nezavisnog odbora, imamo već prije ostavku jednog člana i imamo jedanog člana koji iz proceduralnih razloga ne može biti član NO. Ovaj Nezavisni odbor nije imao kvorum za rad – izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK

 

 

 

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona izglasana je smjena članova Nezavisnog odbora koji vrši nadzor nad radom Uprave policije.


Ova tačka dnevnog reda izazvala je burnu raspravu između pozicije i opozicije.


- Nezavisni odbor se bira tako što ga bira Skupština, znači to tijelo je na Skupštini i istoj odgovara. Što se tiče opozicije vrlo jasno možemo reći da mi imamo ostavku predsjednika Nezavisnog odbora, imamo već prije ostavku jednog člana i imamo jedanog člana koji iz proceduralnih razloga ne može biti član NO. Ovaj Nezavisni odbor nije imao kvorum za rad – izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK.


Prema njegovom obrazloženju, konkursna procedura bi bila vrlo komplicirana te se zbog toga pribjeglo smjeni ovog tijela.


Odluci pozicije u Tuzlanskom kantonu oštro se protivi opozicija.


- Ovo nije u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, zato što kada daje ostavku neki član, on obavlja dužnost do imenovanja drugog člana NO. Komisija za izbor i imenovanja od marta ove godine nije imenovala novog člana na mjesto onoga koji je podnio ostavku. Bilo je dovoljno vremena da se raspiše konkurs i da se popuni upražnjeno mjesto. Ovo je sa jednim ciljem da bi se imao politički utjecaj na Nezavisni odbor. Ovdje u obrazloženju piše da je član 21. stav 1. tačka b, koje su to zakone prekršili članovi NO? Sve je u cilju političkog utjecaja kako bi se izvršio izbor novog komesara kome se zna ime i primilo novih 150 policijskih službenika – izjavio je zastupnik Žarko Vujović ispred Kluba zastupnika Socijademokratske stranke.


Smjenom Nezavisnog odbora nisu zadovoljni ni u Klubu Stranske demokratske akcije.


- Smatramo da apsolutno nisu ispunjeni bilo kakvi pravni uslovi da bi se moglo doći do ove faze smjene Nezavisnog odbora. Činjenica ovome ide u prilog da Zakonodavno-pravna komisija nije dala svoje mišljenje na samu proceduru i sigurno će posljedica ove smjene rezultirati novim dobijenim tužbama - izjavio je Midhat Čaušević.


Iz SDP-a koji je dio skupštinske većine smatraju da je Nezavisni odbor trebao podnijeti ostavku onoga trenutka kada je na sudu pala odluka o smjeni komesara MUP-a TK, koji je vraćen na poziciju.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!