Iz Tužilaštva BiH potvrđeno

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u BiH

Hronika21.07.21, 15:23h

U Hrvatskoj uhapšen Pero Vincetić koji se tereti za ratne zločine u BiH
Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine

 

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine informirano je da je u Republici Hrvatskoj na području Osiječko-baranjske županije slobode lišen osumnjičeni Pero Vincetić, zv. ”Konj” (1968.), koji se tereti za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena nad civilnim žrtavama na području Orašja 1992. i 1993. godine.

 

Pero Vincetić, koji se koristi i identitetom Marco Vidovic, slobode je lišen u okviru regionalne saradnje u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Naime, iz Tužiteljstva BiH su u skladu s Protokolom o saradnji, kolegama u DORH-u ranije predati dokazi za kazneno gonjenje osumnjičenog, koji je duže vrijeme nedostupan pravosuđu BiH i, prema operativnim podacima, nalazi se na području R Hrvatske.

 

Protiv Pere Vincetića, nekadašnjeg pripadnika HVO-a, u Tužiteljstvu BiH podignuta je optužnica kojom se tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu, tokom 1992. i 1993. godine.

 

Tužiteljstvo BiH, u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, zajedno sa partnerskim institucijama poduzima aktivnosti kako bi se spriječilo da ratni zločini ostanu nekažnjeni zbog nedostupnosti osumnjičenih i optuženih osoba, a čemu je potporu dao i Serge Brammertz, tužitelj pri MRMKS-u, navodi se u saopćenju.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!