Da bi se vratilo povjerenje javnosti

EU: Pozivamo Tegeltiju da uvaži stavove VSTV-a o podnošenju ostavke

Front03.12.20, 19:50h

EU: Pozivamo Tegeltiju da uvaži stavove VSTV-a o podnošenju ostavke
Pozivaju predsjednika VSTV-a da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti

 

Delegacija Evropske unije oglasila se danas nakon vanredne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na kojoj se raspravljalo o aferi predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

 

„Ključni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantuje pravilno funkcionisanje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati ​​najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer“, kažu iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini nakon održane vanredne sjednice VSTV-a.

 

Nažalost,  ističu, ugled ove institucije ozbiljno je poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika.

 

“Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja vanredna sjednica Vijeća pounudila stvarnu i kritičku raspravu”, navode iz Delegacije EU u BiH.

 

Pozivaju predsjednika VSTV-a da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

 

“Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi također predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču ​​neovisnosti i integriteta pravosuđa”, zaključuju iz Delegacije EU u BiH.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!