Agencija za obrazovanje BiH

Nude osam studijskih programa, a imaju samo jednog nastavnika: Traži se hitna inspekcijska kontrola u VSŠ UNION u Mostaru!

Hronika06.12.19, 14:25h

Nude osam studijskih programa, a imaju samo jednog nastavnika: Traži se hitna inspekcijska kontrola u VSŠ UNION u Mostaru!
Ustanova je dostavila Agenciji podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme, a u akademskoj 2018./2019. godini Visoka škola UNION u Mostaru je izvodila osam studijskih programa

 

 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH provodi istraživanje o broju stalno zaposlenog nastavnog osoblja u akademskoj 2018/2019. godini na svim visokoškolskim ustanovama u BiH, a cilj je provođenje Bolonjskog i procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH.


Iz prikupljenih podataka od nadležnih institucija, kako je obrazloženo u saopćenju Agencije, uočljivo je da neke visokoškolske ustanove u BiH imaju alarmantno mali broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja u odnosu na broj studijskih programa i propise nadležnih obrazovnih vlasti u BiH kojima se reguliše broj stalno zaposlenih nastavnika.


Kao primjer navodi se Visoka škola UNION u Mostaru, kojoj je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, prema podacima CIP-a, izdalo Dozvolu za 4. oktobar 2018. godine. Ta ustanova je osnovana u akademskoj 2018./2019. godini, a javno je objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini.


Ustanova je dostavila Agenciji podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme, a u akademskoj 2018./2019. godini Visoka škola UNION u Mostaru je izvodila osam studijskih programa.


S tim u vezi, Agencija BiH zahtijeva da nadležno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK, odnosno Prosvjetna inspekcija HNK izvrši hitan uvid u ispunjenost Uredbom propisanih kriterija, standarda i normativa u visokom obrazovanju u HNK, s posebnim naglaskom na broj stalno zaposlenih nastavnika.


Također, Agencija BiH zahtijeva da se izvrši uvid u izvođenje nastavnog procesa ustanove i zakonitost izdatih diploma, te očekuje da o rezultatima navedenog nadzora bude informisana javnost, navodi se u saopćenju Agencije.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!