U IŠČEKIVANJU ZIMSKE IDILE

Bh. meteorolozi otkrivaju šta nas čeka u narednih 15 dana: Dok se u regionu najavljuju oluje i snijeg, u BiH stiže...

Hronika04.12.19, 20:40h

Bh. meteorolozi otkrivaju šta nas čeka u narednih 15 dana: Dok se u regionu najavljuju oluje i snijeg, u BiH stiže...
Sudeći po nadolazećim temperaturama zraka i prognozama FHMZ-a, još ništa od pravog snijega i zimske idile

 

 

Ova sedmica počela je sa kišom, susnježicom i snijegom u Bosni, dok je na jugu zemlje padala samo kiša. Obilnije količine padavina prognozirane su na zapadu zemlje. Minimalne temperature zraka u Bosni kreću se od -3 do 3, na jugu od 5 do 10, a maksimalne se od -1 do 5 u Bosni, u Hercegovini od 6 do 11 °C.


Međutim, već danas je u većini BiH bilo stabilno vrijeme, ali uz osjetan pad temperature, što bh. meteorolozi najavljuju i za četvrtak. Minimalne vrijednosti od -9 do -2, na jugu do 3, a dnevna temperatura od -1 do 5, na jugu od 6 do 11 °C.


Krajem ove sedmice ponovo stiže kiša, a tek ponegdje na planinama slab snijeg... Od 06. do 17. decembra prognozira se nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, a najveće količine očekuju se na jugozapadu Bosne, te u višim predjelima Hercegovine. 


Međutim, u ovom periodu je izgledan i porast temperatura zraka, koje će dostizati vrijednosti od -1 do 4, na jugu od 7 do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu čak do 15 °C. 


Sudeći po nadolazećim temperaturama zraka i prognozama FHMZ-a, još ništa od pravog snijega i zimske idile.


Prognoza do kraja vikenda


U četvrtak, 5. decembra, na području Krajine i sjevera Bosne, po kotlinama u centralnim i istočnim područjima se očekuje dosta magle i niske naoblake. Od poslijepodnevnih sati naoblačenje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar u Bosni slab promijenljivog smjera, u Hercegovini vjetar slab sjeveroistočnog smjera. 


Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 13°C.


U petak, 06. decembra, oblačno u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a povećanje oblačnosti u večernjim satima. Krajem dana loklano slaba kiša na području Hercegovine. Vjetar slab južnog smjera. 

 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.


U subotu, 7. decembra, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab južnog smjera. 


Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C.


U nedjelju, 8.decembra, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab južnog smjera. 


Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

  


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!