'KAO NEKAD PRED BOŽIĆ' U DOMU MLADIH

Bebek, Kićo, Ibrica, Neno Belan, Crvena jabuka... A za najmlađe legendarni Minja Subota

Zabava04.12.19, 14:16h

Bebek, Kićo, Ibrica, Neno Belan, Crvena jabuka... A za najmlađe legendarni Minja Subota
Održana konferencija za medije povodom 20. festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ - Sarajevo

 

 

Jubilarni 20. festival božićnih pjesama, igara i običaja „Kao nekad pred Božić 2019“ održat će se 11. prosinca/decembra 2019. godine, s početkom u 20 sati, u „Domu mladih“, Skenderija, Sarajevo. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato Skenderija), a cijena ulaznice je 15 KM.


Festival zajednički realiziraju Udruga „Facultas za prosperitet mladeži“ i Udruga „Libertas“ iz Sarajeva. Festival je 2000. godine osmislio i utemeljio dr. sc. Marijo Pejić.


- Festival 'Kao nekad pred Božić' osmišljen je kao kulturni projekt od državnog značaja. Ovaj festival doprinosi promociji i afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, a posvećen je najljepšem i najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. I ove će godine na manifestaciji nastupiti folklorna društva koja će predstaviti božićnu tradiciju i običaje na ovim prostorima i ukazati nam na važnost čuvanja i njegovanja tradicije i narodnih običaja koji su veliko bogatstvo za ovu zemlju, potom tamburaške i baletne skupine, zborovi, klape, ansambli, te popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe iz BiH, Hrvatske i Srbije. Popularni izvođači zabavne i ozbiljne glazbe će nastupiti u drugom, revijalnom dijelu programa. Repertoar festivala sastavljen je od obrada tradicionalnih božićnih pjesama, pop-rock božićnih hitova domaće produkcije, te obrada svjetskih božićnih evergreena. Osnovni ciljevi ove manifestacije su doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH i stvaranje blagdanske atmosfere, očuvanje katoličke tradicije u Sarajevu te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, tolerancije i zajedništva. I ove smo godine pripremili uistinu raznolik i bogat program - kazala je izvršna direktorica festivala Ivana Krstanović.


Na ovogodišnjem Festivalu sudjeluju neka od najvećih imena glazbene scene: Željko Bebek, Krunoslav Kićo Slabinac, Ibrica Jusić, Vlado Kalember, Neno Belan, Dražen Žerić Žera i „Crvena jabuka“, Matko Jelavić, Šima Jovanovac, Minja Subota, Paula Jusić i Đelo Jr. Jusić, grupa „Stijene“, Vlado Podany, Ine Tadić („Hercegovački bećari“, Široki Brijeg), „KRČ“ – Udruga građana općine Primošten, Puhački orkestar Primošten, Folklorni ansambl „LINĐO“ Dubrovnik, klapa „Divna“ Trpanj, ženski zbor „Marjanke“ Split, baletna skupina „Bellarte“ Sarajevo, Zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo „Fra Nenad Dujić“, Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu, PU Dječji vrtić „Sv. Obitelj“ Sarajevo, HKUD „Antas Mucić“ Ljubuški, Jakša Jurjević, Mladen Jeličić Troko, Turistička zajednica Primošten, Turistička zajednica Grada Županje, Minka Muftić...  


Voditeljica programa bit će Amela Hubjer Hatić, urednica i voditeljica Televizije Sarajevo.


Ivana Krstanović je naglasila da je program prilagođen glazbenim ukusima i afinitetima svih generacija i prožet božićnim motivima i običajima, kao dijelovima sveukupne kulture i tradicije bosanskohercegovačkih katolika, te da je manifestacija prihvatljiva ne samo katolicima, nego svim građanima Sarajeva i BiH.


Televizijska snimka Festivala bit će emitirana premijerno u programu TVSA, a potom i u programu FTV.


- Ovo je već 20. jubilarni festival koji ima značaj i za Sarajevo i za BiH. Ovim dugim nizom godina djelovanja doprinijeli smo multikulturi i lakšem razumijevanju tog načina života i kulturne scene u BIH. Ovo je manifestacija koja okuplja najveći broj izvođača u Bosni i Hercegovini na jednom mjestu, tako da i sama scenografija i scenska zamisao mora biti prilagođena programu. S te strane, ovo je jako zahtjevan projekat, ali nasreću, uz veliko iskustvo i naš veliki rad, ova manifestacija će proći na visokom nivou i zadovoljiti kriterije svih manifestacija tog tipa ne samo u BiH, već i malo šire. Scena će, kao i svake godine, biti u bajkovitom maniru, pa će ljudi moći kroz maštu da odlutaju u svjetove koji će nas malo oplemeniti i usrećiti barem tih nekoliko sati koliko traje program - rekao je Adnan Đindo, redatelj i scenograf Festivala.


- Festival 'Kao nekad pred Božić' harmonizira osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH i osjećaje pripadnosti i privrženosti multinacionalnoj, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj taj narod stoljećima živi zajedno s pripadnicima drugih etnija i konfesija - kazao je Pavao Zornija, predsjednik Udruge „Libertas“.


- Turistička zajednica Kantona Sarajevo prepoznala je značaj Festivala 'Kao nekad pred Božić' koji već dvije decenije pojačava i stabilizuje božićno-praznično raspoloženje u Sarajevu, festival zbog kojeg u naš grad dolaze poznata muzička imena iz BiH i regiona, brojni gosti odnosno turisti i naš cilj je da se ovdje osjećaju lijepo i da ponovo dođu. Stoga, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao generalni pokrovitelj, i ove godine podržava ovaj festival koji je izuzetno značajan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH - kazala je stručna suradnica za marketing Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Adisa Kušundžija.


Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.


Zlatni pokrovitelji Festivala su Općina Primošten i Turistička zajednica Primošten, te ovom prilikom zahvaljujem načelniku Općine Primošten g. Stipi Petrini na značajnoj podršci i Općinskom vijeću Općine Primošten.


Realizaciju ovogodišnjeg Festivala pomogli su sljedeći prijatelji Festivala: Potpredsjednik FBiH Milan Dunović, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo zdravstva, Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Uprava za šumarstvo: Ekološka medijska kampanja 'Pjevaju šume', Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Ilidža, Općina Stari Grad Sarajevo, BH Telecom, Croatia Airlines, Grafotisak, Međunarodni aerodrom Sarajevo, „Dukat“, Fruta Verona, Lutrija BiH, Turistička zajednica grada Županje, Folklorni ansambl „Linđo“ Dubrovnik, Sarajevo osiguranje, Bihamk, Hering, Sarajevski kiseljak, hoteli „Delminium“, „Saraj“ i „Astra Garni“, Podravka, Violeta, Cedevita, Cockta, restoran Marijin Dvor, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, Centar Skenderija, Kanzlei Kovač, Hrvatsko narodno vijeće BiH, Klas, Džajić-Commerce, Budo-Export, Eurovip – „Cafe Brazil“, Lumen, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“, Udruženje za podršku ideja „Skakavac“ i Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.


Medijski pokrovitelji festivala su: TV SA, Federalna televizija, RSG Radio, Antena Sarajevo, Depo portal, Doznajemo.com, TV Hema, Svjetlo riječi, Crodnevnik.de i Moja Domovina.


Također, u okviru ovog Festivala, organizatori realiziraju i dvije medijske kampanje:


1. Ekološko-medijska kampanja„Pjevaju šume“, s ciljem sprječavanja blagdanske masovne sječe i uništavanja borova, jela i smrče. Kroz ovu medijsku kampanju želimo, s ekološkog gledišta, sugerirati slavljenicima, koji kite božićno drvce u kući, da nabave imitaciju božićnog drvca.


2. Promotivna medijska kampanja za mlade pod nazivom „Mi smo nova generacija dobrovoljnih darivatelja krvi 2019“. Na ovaj način, želimo potaknuti građane pogotovo mlade na redovno davanje krvi te dati doprinos podizanju nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi.


U okviru Festivala „Kao nekad pred Božić 2019“, u suradnji s nekoliko nevladinih organizacija, bit će organizirane i medijski promovirane ekološko-kreativne radionice izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa od ekoloških materijala i reciklažnog otpada, pod nazivom „KAO NEKAD PRED BOŽIĆ“. U radionicama će sudjelovati i djeca i mladi s poteškoćama u intelektualnom i fizičkom razvoju, tako da radionice imaju i inkluzivnu dimenziju. Po završetku radionica, bit će organizirana izložba na kojoj će učesnici izložiti svoje radove nastale tijekom trajanja radionica.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!