20. festival 'Kao nekad pred Božić'

Marijo Pejić: Ponosan sam što je moje autorsko djelo postalo bh. brend i kulturni simbol Hrvata u Sarajevu i BiH

Kultura02.12.19, 11:51h

Marijo Pejić: Ponosan sam što je moje autorsko djelo postalo bh. brend i kulturni simbol Hrvata u Sarajevu i BiH
Festival „Kao nekad pred Božić“ je najveća predbožićna manifestacija u BiH koja, s obzirom na svoj obuhvat i medijski interes, privlači velik broj posjetitelja i ostvaruje značajan medijski učinak

 


Dvadeseti (jubilarni) festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja 'Kao nekad pred Božić 2019“ održat će se 11. 12. 2019. godine, s početkom u 20:00 sati, u dvorani „DOM MLADIH“ (Skenderija) u Sarajevu. Ulaznice za Festival „Kao nekad pred Božić“ mogu se kupiti na biletarnici „Doma mladih“ (Plato „Skenderija“).

 

marijo-pejic

Festival „Kao nekad pred Božić“ je najveća predbožićna manifestacija u BiH koja, s obzirom na svoj obuhvat i medijski interes, privlači velik broj posjetitelja i ostvaruje značajan medijski učinak. Festival „Kao nekad pred Božić“ je autorsko djelo dr. sc. Marija Pejića iz 2000. godine, koje putem svoje veličine i značajnosti već dvadeset godina generira visoke stupnjeve medijske pokrivenosti i prestiža.


Prvi festival „Kao nekad pred Božić“ održan je 2000. godine u sarajevskom klubu „Labirint“, a od 2001. do 2016. godine održavao se u Bosankom kulturnom centru. Od 2017. godine mjesto održavanja Festivala „Kao nekad pred Božić“ je dvorana „Dom mladih“ na Skenderiji. Pozitivni učinci ove manifestacije već godinama se ogledaju kroz podizanje kvalitete kulturne ponude, nastup mnogobrojnih eminentnih izvođača iz BiH i regije te kroz publicitet i međunarodnu medijsku izloženost.

 

Globalna medijska pažnja, usmjerena na Sarajevo kao grad domaćin Festivala „Kao nekad pred Božić“, čak i za relativno kratko vrijeme, doprinosi velikom značaju koji grad, županija i država dobivaju od tolikog publiciteta, zahvaljujući provedbi kvalitetne marketinške strategije, odnosno Festivalu koji privlači pažnju medija. S druge strane, ovdje je vidljiva uloga Festivala kao katalizatora urbane regeneracije grada.


- Vizija i misija Festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja 'Kao nekad pred Božić' podrazumijevaju da se katolička tradicija i hrvatski kulturni identitet u Sarajevu i BiH, u cjelini duhovnog i materijalnog, sačuvaju u suvremenom bosanskohercegovačkom društvu kao integralni dio bosanskohercegovačkog identiteta. Ovaj festival, zapravo, harmonizira osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu u BiH i osjećaje pripadnosti i privrženosti multinacionalnoj, multikulturalnoj i multikonfesionalnoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj taj narod stoljećima živi zajedno s pripadnicima drugih etnija i konfesija - poručuje dr. sc. Marijo Pejić, aktualni predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, inače autor i utemeljitelj Festivala „Kao nekad pred Božić“.


Festival „Kao nekad pred Božić“ i njegov autor dr. sc. Marijo Pejić u proteklih dvadeset godina dobili su sljedeće domaće nagrade i priznanja:


- Priznanje za doprinos očuvanju tradicijske kulturne baštine kao najbitnijeg segmenta identiteta naroda, širenju kulture mira i razumijevanja kroz proučavanje, zaštitu i prezentiranje svoje tradicijske baštine i uvažavanje i proučavanje tradicijskih vrijednosti drugih naroda prilikom realizacije Festivala božićnih pjesama narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ – Sarajevo (Udruga hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava Bosne i Hercegovine, BiH, 2006.);


- Priznanje za doprinos očuvanju božićne tradicije u BiH i produkciju autorskih pop pjesama božićne tematike prilikom realizacije Festivala božićnih pjesama narodnih igara i običaja „Kao nekad pred Božić“ – Sarajevo (Udruga estradnih i slobodnih umjetnika Bosne i Hercegovine, BiH, 2007.);


- Međunarodna nagrada za razvoj turizma Europske federacije turističkih medija iz Rima (19. smotra turizma, filma i krajobraza Interstas, Solin, Republika Hrvatska, 2012.);


- Priznanje za uspostavljanje, održavanje i jačenje veza Hrvata iz BiH s Republikom Hrvatskom, promicanje hrvatskog jezika, kulture i tradicije u BiH i doprinos jačanju identiteta Hrvata u Sarajevu (Turistička zajednica Grada Županje, Županja, Republika Hrvatska, 2016.).

 

(DEPO PORTAL/ BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!