Općinski sud u Sarajevu

Zatvorska kazna za koruptivne radnje bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drndu

Hronika22.11.19, 17:25h

Zatvorska kazna za koruptivne radnje bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drndu
Šef tog Ureda Erduan Kafedžić kazao je da je istrazi o radnjama bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drnde prethodila prijava grupe privrednika iz više kantona u Federaciji BiH

 

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drndu i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

 

Iz Vlade KS navode da ta presuda predstavlja do sada najveći uspjeh tadašnjeg Tima za borbu protiv korupcije KS, a sadašnjeg Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

 

Šef tog Ureda Erduan Kafedžić kazao je da je istrazi o radnjama bivšeg direktora Direkcije za puteve KS Nermina Drnde prethodila prijava grupe privrednika iz više kantona u Federaciji BiH.

 

- Kroz naše mehanizme došli smo do informacija o novčanim iznudama kojima su bili izloženi određeni privredni subjekti. U saradnji sa Federalnom upravom policije poduzeli smo aktivnosti iz naših ovlasti i došli smo do zatvorske presude u predmetu o koruptivnim radnjama nosilaca javnih funkcija - rekao je Kafedžić.

 

Prema navodima iz optužnice, Drndu i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića tereti se da su od sredine 2016. do sredine 2017. od firmi koje su bile angažirane na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura. Počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60.000 KM.

 

- Trajno mu je oduzeto 60.000 KM i zabranjeno mu je bavljanje službene dužnosti naredne četiri godine, a kako se radi o sporazumnom priznanju krivice, ovu presudu smatramo konačnom. U odnosu na druge optužene suđenje se nastavlja - saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!