zbog tretmana prema štićenicima Zavoda Pazarić

U subotu novi protest - u 12 sati: Građani se ispred Vječne vatre u Sarajevu ponovo okupljaju

Hronika22.11.19, 14:25h

U subotu novi protest - u 12 sati: Građani se ispred Vječne vatre u Sarajevu ponovo okupljaju
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o smjeni Upravnog i Nazdornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i direktora ove institucije Redžepa Salića

 

14:15  Građani koji su danas protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, zbog tretmana prema štićenicima Zavoda Pazarić, razišli su se oko 14.00 sati.

 

Novi pretrest najavljen je za sutra u 12.00 sati ispred Vječne vatre u Sarajevu.

 

Nakon što su se građani razišli, saobraćaj na cesti ispred zgrade Vlade je ponovo uspostavljen.

 

12:45 Građani Sarajeva okupili su se i danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u znak protesta zbog uznemirujućih fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece Pazarić, tražeći da Vlada hitno reaguje na dešavanja u ovoj ustanovi.

 

Saobraćaj u ulici Hamdije Čemerlića je obustavljen.

 

Građani koji su i juče protestovali najavili su da će se okupljati svakog dana u podne do ispunjenja njihovih zahtjeva. Pritisak javnosti na nadležne da se riješi pitanje u Zavodu u Pazariću je uslijedilo nakon što je na pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Sabina Ćudić objavila zastrašujuće fotografije na kojima su prikazana djeca zavezana za radijatore i namještaj.

 

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o smjeni Upravnog i Nazdornog odbora Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, kao i direktora ove institucije Redžepa Salića.

 

Vlada Federacije BiH je na sjednici, koja je počela danas, razmatrala nekoliko informacija s predloženim zaključcima koji se odnose na stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

 

Smijenjena je kompletna uprava Zavoda Pazarić na čelu s direktorom Redžepom Salićem. Osim toga, smijenjen je i Upravni odbor Zavoda koji čini pet članova Janja Milinković, Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

 

Vlada je opredijeljena da članovi novog menadžmenta i Upravnog i Nadzornog odbora ovog zavoda budu isključivo stručni kadrovi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!