Foto/ Veliki broj zvanica

Džaferović i Komšić na svečanom prijemu čestitali Dan državnosti BiH: Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja

Front21.11.19, 20:06h

Džaferović i Komšić na svečanom prijemu čestitali Dan državnosti BiH: Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja
Čestitajući Dan državnosti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio posljednjem jedinom živom dobitniku ZAVNOBiH-ove nagrade Josipu Pejakoviću

 

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti BiH poručio je domaćim i stranim zvanicama da ljudima u Bosni i Hercegovini treba mir, posao i ekonomska stabilnost, odnosno sistem koji garantuje jednaka prava svima i jasnu perspektivu koja im daje nadu da će sebi i svojoj djeci moći osigurati pristojan život.

 

prijem-dan-drzavnosti-komsic-dzaferovic-2019-2

 

- Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja. Zato je krajnje vrijeme da se prestane s iracionalnim opstrukcijama, blokadama i pokušajima da se jednostavno mijenja postojeći ustavni i zakonski okvir. Svjedočili smo i previše puta, a naročito u posljednjoj godini, da kriza nikome ne donosi ništa dobro i da se ultimativnim i unilateralnim pristupom ništa ne može postići - istakao je Džaferović.

 

prijem-dan-drzavnosti-komsic-dzaferovic-2019-3

 

Poručio je da se svi trebaju okrenuti konstruktivnom dijalogu zasnovanom na istini i pravdi, međusobnom uvažavanju, poštovanju vladavine prava, evropskim standardima i saradnji za dobrobit svih naših ljudi.

 

- Pokazali smo mnogo puta da se možemo dogovoriti i postići kompromis, pronaći rješenja u institucijama Bosne i Hercegovine, koja neće biti na bilo čiju štetu, a bit će u korist svih - rekao je Džaferović.

 

prijem-dan-drzavnosti-komsic-dzaferovic-2019-4

 

Osvrnuo se na činjenicu da je u 24 godine postdejtonske BiH učinjeno mnogo i da su provedene brojne reforme, što govori da je ostvaren napredak.

 

- Nekad su ti procesi išli brže, nekad sporije. Napredovali smo brže dok smo imali izraženo prisustvo naših prijatelja iz međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Slabljenje njihovog interesa rezultiralo je jačanjem destruktivnih politika koje pokušavaju da ospore postojeća rješenja, zakone, odluke... Te politike pokušavaju Bosnu i Hercegovinu vratiti unazad, uvući je u nove etničke, pa i teritorijalne podjele. Ponovo im svima poručujem da je to uzaludno gubljenje vremena, jer u tome ne mogu uspjeti - podvukao je Džaferović.

 

Po njegovom mišljenju jedino što može biti posljedica takvih politika jeste odlazak mladih ljudi iz ove zemlje, slabljenje ekonomije, politička nestabilnost koja tjera investitore.

 

prijem-dan-drzavnosti-komsic-dzaferovic-2019-5

 

- A to nikome ne treba, niti može biti od koristi bilo kojem narodu u našoj zemlji - zaključio je Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji je upriličen u Predsjedništvu BiH.

 

Tom prilikom, čestitajući Dan državnosti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio posljednjem jedinom živom dobitniku ZAVNOBiH-ove nagrade Josipu Pejakoviću.

 

Tako je doajen bh. glumišta velikom broju prisutnih gostiju recitovao stihove o BiH iz poeme "Zemlja od kamena". 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još