biznis giganti

Oni su, šesti put zaredom, najbogatiji supružnici u Sloveniji: Evo kako su stekli imovinu od 689 miliona eura

Biznis Klub21.11.19, 09:22h

Oni su, šesti put zaredom, najbogatiji supružnici u Sloveniji: Evo kako su stekli imovinu od 689 miliona eura
U januaru 2017. tvrtka je prodana za milijardu dolara kineskom holdingu United Luck Group

 

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca iznosi 5,6 milijardi eura, što je blagi pad u odnosu na prethodne godine, a šesti put zaredom listu predvode supružnici Iza Sia i Samo Login, pokazuje istraživanje magazina Manager.

 

Razlog pada ocjene prema časopisu uglavnom su lošiji izgledi za buduće poslovanje.

 

Imovina supružnika Login, dva osnivača kompanije Outfit7, aplikacije za mobilnu zabavu, procjenjuje se na 689 miliona eura, isto koliko i prošle godine. U januaru 2017. tvrtka je prodana za milijardu dolara kineskom holdingu United Luck Group. Sandi Češko i njegova partnerica Livija Dolanc. koji su također nedavno prodali svoj udio u kompaniji, na drugom su mjestu na listi 100 najbogatijih.


Koliko su dobili za 55% udjela u Studio Moderna, nije poznato. Magazin Manager procjenjuje njihovu imovinu na 296 miliona eura, što je 11 posto manje nego godinu dana ranije.

 

Deset najbogatijih zaokružuju Marko Pistotnik (210 miliona eura, što je jednako kao i godinu prije), porodica Lah (169 miliona eura ili 11 posto više nego lani), Joc Pečečnik (155 miliona eura ili 20 posto manje nego lani), Igor Akrapovič (135 miliona eura ili četiri posto više nego lani), Tatjana i Albin Doberšek (126 miliona eura ili 31 posto manje nego lani), Damian Merlak (124 miliona eura, što je isto kao i lani), Franc Frelih (112 miliona eura) ili 20 posto više nego lani), Dari i Vesni Južni (111 miliona eura, odnosno deset posto više nego lani).


Najveći skok za 150 posto ili 60 miliona na 98,8 miliona eura drugi put zaredom uspio je napraviti Boštjan Bandelj, osnivač brzorastuće tvrtke za trgovanje emisijama Belektron, ističući u Menadžeru da prihodi i profit tvrtke jako fluktuiraju, što otežava vrednovanje.

 

Osnivači garažnih tvrtki sve su se više na listi, nakon godina kontinuiranog ulaganja u razvoj prduzeća na nivo od nekoliko desetaka miliona eura. Časopis je također istaknuo da su, pregledavajući bilance tvrtki u vlasništvu najbogatijih, ustanovili da mnogi nisu zaduženi. "Štaviše, oni imaju milione na svojim bankovnim računima, u desetinama rijetkih slučajeva, čak desetke miliona eura", dodali su.

 

Na ovogodišnjem popisu nalazi se jedan pridošlica i deset ljudi ili porodica koji su se nakon prekida vratili među 100 najbogatijih. Trgovina je bila najzastupjenija u posljednje četiri godine.

 

Ukupna imovina 100 najbogatijih Slovenaca procjenjuje se na 5,6 milijardi eura, što je dva posto manje nego lani. Prag skale je također niži, a imovina 100-tog najbogatijeg Slovenaca ove godine iznosi 22,2 miliona eura, u usporedbi s 24,2 miliona eura prošle godine.

 

(Indikator.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!