Općinski sud u Sarajevu naložio

Nova presuda: Doktor Mirza Bišćević mora biti vraćen na Medicinski fakultet

Hronika19.11.19, 13:37h

Nova presuda: Doktor Mirza Bišćević mora biti vraćen na Medicinski fakultet
Bišćević je bio nastavnik u zvanju vanrednog profesora za naučnu oblast Hirurgija na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta UNSA

 

Općinski sud u Sarajevu 15. novembra ove godine donio je rješenje kojim se određuje mjera osiguranja i nalaže Medicinskom fakultetu UNSA da Mirzu Bišćevića „odmah vrati na posao i rasporedi na poslove koje je obavljao prije donošenja rješenja o prestanku Ugovora o radu“.

 

Bišćević je bio nastavnik u zvanju vanrednog profesora za naučnu oblast Hirurgija na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta UNSA. U rješenju Općinskog suda navodi se da mjera osiguranja ostaje na snazi sve do pravomoćnog okončanja postupka po tužbi tužitelja odnosno do naredne odluke suda o mjeri osiguranja.

 

Bišćević je sa Medicinskim fakultetom imao zaključen Ugovor o radu na određeno vrijeme na period od šest godina. Bišćević je u zvanju vanredni profesor bio zaposlen od kraja februara 2015. godine do kraja maja 2018. godine kada mu je prestao Ugovor o radu zbog prestanka Ugovora o radu na Kliničkom centru UNSA gdje je bio zaposlen bez prekida od 1999. godine do 21. maja 2018. godine. Bišćeviću je do izbora u zvanje redovnog profesora bilo ostalo 16 mjeseci te mu je otkazivanjem Ugovora o radu zaustavljen dalji napredak u akademskoj karijeri.

 

U to vrijeme imao je dva doktoranta kojima je bio mentor. Nakon što je dobio otkaz doktorantima je savjetovano da traže drugog mentora, a Bišćevićev dotadašnji rad je obezvrijeđen.

 

Profesor Mirza Bišćević kazao je na Novinsku agenciju Patria da ovo nije samo problem njega kao fizičkog lica već se uništava cijeli sistem medicinskog obrazovanja.

 

„Sudska vlast je to prepoznala ali žalosno je da je uopšte moralo doći do ovoga. U posljednje dvije godine Uprava Medicinskog fakulteta bavi se aferama i nepotrebnim prepucavanjima, obračunima i vanzakonskim aktivnostima umjesto da energiju usmjere na edukaciju i nauku što i jeste svrha“, kaže profesor Bišćević.   

 

Podsjećamo, nakon što Medicinski fakultet nije postupio po odluci Upravnog odbora UNSA iz decembra 2018. godine koji je poništio rješenje o prestanku radnog odnosa Bišćević je bio primoran pravdu potražiti sudskim putem. Ranije je to učinio profesor Ismet Gavrankapetanović koji je također trebao biti vraćen u nastavni proces. Medicinski fakultet i razriješena dekanesa Semra Čavaljuga koja je još uvijek u sudskom registru upisana kao dekan odbijaju izvršiti sudska rješenja zbog čega su im već izrečene novčane kazne.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!