VELIKI JUBILEJ U SARAJEVU

Monografija za 70 godina postojanja Veterinarskog fakulteta

Kultura19.11.19, 12:22h

 Monografija za 70 godina postojanja Veterinarskog fakulteta
Veterinarski fakultet u Sarajevu smatra se jednim od najprestižnji u regionu i posljednjih godina bilježi razvoj velikih i vrlo značajnih uspjeha u radu sa studentima, kao i istraživačkom polju. Jubilej se proslavlja nizom događaja posvećenih povijesti ali i trenutnom stanju na ovome fakultetu

 

Akademska i naučna zajednica u BiH slavi veliki događaj "Jubilarnih 70 godina Veterinarskog fakulteta u Sarajevu". Tim povodom javnosti se obratio dekan ovoga fakulteta Nihad Fejzić. 

U svom obraćanju dekan naglašava: 


„Uz  kontinuiranu pomoć medija koji prate naš rad želimo  javnosti da približimo plemenitost našeg posla i važnost uvođenja najsavremenijih naučnih standarda u obrazovanju. Naš Fakultet je danas, regionalni lider i prepoznatljivi evropski partner sa prestižnim univerzitetima.“

 

nihad-fezic


Fejzić javnosti preporučuje više događaja ovaj fakultet organizira povodom ovoga jubileja i i promociju monografije posvećene povijesti ovoga fakulteta: 


„U utorak, 19. novembra 2019. godine, u 13 sati na Veterinarskom fakultetu, upoznat ćemo vas sa čuvenim profesorom iz 1. generacije diplomanata našeg Fakulteta, prof. dr. Hamdom Lokvančićem, jednim od prvih Humboldtovih stipendista u bivšoj državi. Njegovi hrabri podvizi inspirirali su čuvena filmska imena, koji su po istinitom događaju snimili kratki film"(A)Torzija", više puta nagrađivan sjajnim nagradama, kao i najvećim evropskim priznanjem "Srebrenim medvjedom". O tome ćete čitati u našoj Monografiji koju ćemo u utorak predstaviti.

 

U četvrtak, 21. novembra 2019. godine je naša Svečana akademija u Narodnom pozorištu. Cijeneći gust raspored vaših prioriteta toga dana, početak smo planirali u 20 sati. Akademiji će prisustvovati uvažene kolege, dekani veterinarskih fakulteta i predstavnici veterinarskih instituta iz regije i svijeta. Zaslužnim pojedinicima, institucijama i organizacijama za naš uspjeh ćemo zvanično uručiti povelje i plakete te pokazati koliko cijenimo zajedništvo i saradnju. U obraćanju domaćih političkih zvanica i institucija očekujemo da prvi put iz ove sfere neko javno podrži nauku. 

 

monografija-veterinarski-fakultet2

 

Sutradan, u petak, 22. novembra 2019. godine, u 10 sati na Veterinarskom fakultetu, posve novi koncept panel dikusije, namijenjen našim studentima, ali i korisnicima veterinarske znanosti: industriji, vladinim i naučnim organizacijama, proizvođačima hrane, držateljima životinja itd. Panel "Veterinarska edukacija - pogled u budućnost" je zamišljen kao novi koncept u našem diskursu. Panelisti su uvaženi svjetski eksperti i lideri svoje oblasti, poput eksperta za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, prof. dr. Ehab Abu-Basha te počasnog predsjednika Asocijacije veterinarskih fakulteta Mediteranskih zemalja prof. dr. Andre Laurent Parodija i mnoge druge uvažene kolege iz regiona. Odgovorit ćemo šta je to dobro, a šta loše, šta mijenjati u edukaciji i znanosti i kako je unaprijediti... Okupili smo dokazane lidere u svojim profesijama  koji će i vama biti zanimljivi sagovornici u mnogim životnim temama.“
Veterinarski fakultet u Sarajevu smatra se jednim od najprestižnji u regionu i posljednjih godina bilježi razvoj velikih i vrlo značajnih uspjeha u radu sa studentima, kao  i istraživačkom polju.


(DEPO Portal/Ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!