VELIKI JUBILEJ/ IZLOŽBA U BEOGRADU

Pola vijeka nakon filmskog spektakla u srcu Sarajeva: 50 godina premijere filma „Bitka na Neretvi“ u sarajevskoj Skenderiji

Kultura19.11.19, 10:56h

Pola vijeka nakon filmskog spektakla u srcu Sarajeva: 50 godina premijere filma „Bitka na Neretvi“ u sarajevskoj Skenderiji
U Beogradu se sutra otvara dokumentarna izložba „Bitka na Neretvi“ povodom 50 godina od premijere velikog istoimenog filmskog spektakla koji je obilježio jednu epohu. Filmski centar Sarajevo je partner ovoga događaja

 

Povodom 50 godina od premijere filma Bitka na Neretvi reditelja Veljka Bulajića, u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda 20.11. 2019. bit će otvorena dokumentarna izložba koju je priredila Maja Medić i prikazan film „Bitka na Neretvi“.


Na otvaranju od 18 sati govore: v.d. direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić,  priređivač izložbe Maja Medić i filmski kritičar Miroljub Stojanović.

 

bitka-na-neretvi2

 

 Antifašistički hor „Naša pjesma“  izvodi partizanske i revolucionarne pjesme.


U 19.00 je projekcija filma „Bitka na Neretvi“ sa 35mm kopije.


„Bitka na Neretvi“ je spektakularni partizanski film, snimljen 1969. godine u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Njemačkom  na čelu sa „Bosna film“ iz Sarajeva.  Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata – realizaciji strateškog plana udruženog napada sila Osovine na jugoslovenske partizane koji su se povlačili sa ranjenicima 1943. godine.

 

bitka-na-neretvi


Vjerovatno najskuplji film bivše Jugoslavije, sniman je godinu i po dana i nominovan za Oscara za najbolji strani film. U filmu glume: Yul Brunner, Orson Welles, Franco Nero, Sergey Bondachuk, Sylva Koscina, Milena Dravić, Bata Živojinović, Boris Dvornik,  Ljubiša Samardžić i drugi.


Film je svoju premijeru imao u tek izgrađenom centru Skenderija (Sarajevo).

 


Naziv izložbe je preuzeta replika Ivana (Lojze Rozman) iz samog filma.


Izložba će biti otvorena do februara 2020.


Izložbu realizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Filmskim novostima i Filmskim centrom Sarajeva.


Filmski centar Sarajevo je osigurao prava za prikazivanje ovoga filma na izložbi.


(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još