video/ nije za one slabijeg srca

Šokantan snimak - pogledajte ova pluća i odgovorite sebi: Hoćete li i dalje pušiti?

Lifestyle18.11.19, 18:20h

Šokantan snimak  - pogledajte ova pluća i odgovorite sebi: Hoćete li i dalje pušiti?
Dr. Chen na društvenim mrežama je napisao kako mnogi pušači imaju pluća koja tako izgledaju

 

Šokantni video koji prikazuje pluća 52-godišnjeg muškarca “obojena katranom”, koji je 30 godina bio strastveni pušač, a snimak je pregledan više od 25 miliona puta.


Videozapis prikazuje liječnike koji uklanjaju organe mrtvog čovjeka, koji ih je nakon smrti želio donirati. Umjesto zdrave ružičaste boje, njegova pluća potamnila su nakon višegodišnjeg nakupljanja ostataka duhana, piše Mirror.

 

Snimak, koji su korisnici društvenih mreža prozvali “najboljom objavom protiv pušenja ikada”, prikazuje doktora Chena Jingyua i njegov tim za vrijeme transplantacije pluća u jednoj bolnici u Jingsuu u Kini. Dr. Chen, vodeći hirurg za transplantaciju pluća, kazao je kako je donor proglašen mrtvim nakon što je njegov mozak porestao funkcionisati, a odlučeno je da će se njegovi organi donirati.

 

 

Međutim, nakon što je izvadio pluća, doktor je shvatio da ih neće moći donirati pacijentu koji je dugo bio na listi čekanja, jer je na njima bilo mnogo oštećenja koja su rezultat tri decenije pušenja

 

Dr. Chen na društvenim mrežama je napisao kako mnogi pušači imaju pluća koja tako izgledaju.

 

Naš tim je odlučio odbiti pluća za transplantaciju. Ako ste strastveni pušač, pluća vam neće biti prihvaćena ako ih odlučite donirati nakon smrti. Pogledajte ova pluća – da li još imate hrabrosti pušiti? – napsiao je.


On je lokalnim medijima izjavio i to da pacijent prije smrti nije bio podvrgnut CT pregledu. Njegov mozak je prestao funkcionisati i nakon smrti je odlučeno da se pluća doniraju.

 

Početni testovi oksigenacije su bili uredu, ali kada smo uzeli organe, shvatili smo da ih nećemo moći iskoristiti – kazao je.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!