Novi zahtjev za smjenu

Naša stranka: Direktorica Sebija Izetbegović i uprava KCUS-a moraju biti smijenjeni

Front18.11.19, 13:35h

Naša stranka: Direktorica Sebija Izetbegović i uprava KCUS-a moraju biti smijenjeni
Nemogućnost rada zbog različitih pritisaka i ucjena rezultiralo je velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a

 

Zdravstveni savjet Naše stranke smatra da moraju biti smijenjeni uprava Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i direktorica tog centra Sebija Izetbegović, saopćeno je iz te stranke.

 

- Posljednja pres-konferencija uprave KCUS-a na kojoj je otvoreno odbijeno liječenje djeteta tragična je demonstracija diktature uprave nad pacijentima. Ovaj oblik obračunavanja s pacijentima i poreskim obveznicima je također oblik privatizacije javne ustanove od njenog rukovodstva. Da bi se ovaj sunovrat vodećeg kliničkog centra u državi zaustavio, neophodno je da menadžment ustanove podnese ostavku ili bude smijenjen. Odbijanje liječenja djevojčice zbog incidenta koji je napravio njen otac u KCUS-u, svim građanima oslonjenim na liječenje u toj ustanovi ulilo je strah da će svako nezadovoljstvo uslugom rezultirati prekidom liječenja - navode iz Zdravstvenog savjeta Naše stranke.

 

Nemogućnost rada zbog različitih pritisaka i ucjena rezultiralo je velikim brojem odlazaka medicinskih radnika s KCUS-a. Direktorica Izetbegović mora podnijeti ostavku, smatra Naša stranka očekujući da osnivač KCUS-a, prije svega Vlada FBiH, shvati hitnost i nužnost korjenitih reformi zdravstva, s posebnim fokusom na krovnu zdravstvenu ustanovu u državi.

 

Reforme bi podrazumijevale: definiranje osnovnog paketa zdravstvenih usluga, transparentno kreirane liste lijekove koje odražavaju stvarne potrebe pacijenata, uvođenje principa da 'novac prati pacijenta' - da zdravstvene ustanove budu plaćene na osnovu pruženih usluga, a ne paušalno. Podrazumijevale bi i reformu sistematizacije i organizacije rada, zdravstvenu edukaciju građana u vezi s prevencijom bolesti, ali i s njihovim pravima i obavezama u zdravstvu.

 

Cilj postojanja zdravstvenih ustanova mora konačno biti u doborobiti pacijenta, a ne u sredstvu za gomilanje novca, zaključuje zdravstveni savjet Naše stranke.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook