Nakon sarajevskog Energopetrola

INA želi preuzeti još jednu kompaniju u BiH: Većinski vlasnik firme je Vlada RS

Biznis Klub17.11.19, 10:46h

INA želi preuzeti još jednu kompaniju u BiH: Većinski vlasnik firme je Vlada RS
INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih firmi širom države, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postupno počela širiti i na teritorij RS

 


Hrvatska naftna firma INA planira kupiti preduzeće “Krajinapetrol” iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, objavio je portal capital.ba, prenosi novac.hr.

 

BiznisInfo podsjeća da je INA vlasnik i sarajevskog Energopetrola.

 

Povećali prihode

 

Prema navodima portala, INA je dobila saglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u “Krajinapetrolu” prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupovini većinskog vlasničkog udjela.

 

Sadašnji većinski vlasnik “Krajinapetrola” je Vlada RS te s njom povezani dioničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te firme, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim firmama i infrastrukturom što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.

 

“Krajinapetrol” sada upravlja lancem od petnaest benzinskih firmi raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području.

 

Finansijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo dva i pol miliona eura u usporedbi s 2018. godinom.

 

Ukupni kapital “Krajinapetrola” procijenjen je na 22 miliona konvertibilnih maraka odnosno oko 12 miliona eura, a u toj firmi zaposleno je 168 radnika.

 

INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih firmi širom države, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postupno počela širiti i na teritorij RS.

 

U igri još jedna kompanija

 

Capital je objavio i da je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio milione maraka u pokušaju da prije hrvatske INA-e kupi „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

 

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ čime je stekla više od 30 posto udjela u tom preduzeću i morat će da objavi ponudu za preuzimanje, čime postaje glavni konkurent INA-i.

 

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 posto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 posto, dok PREF ima 6,5 posto akcija.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!