Izloženost azbestnoj prašini dovodi do raka pluća, jajnika, grla...

Ko je preživio rat, azbest neće: Najveći broj kancerogenih fasada i krovova nalazi se u OVOJ sarajevskoj opštini

Nedjeljni magazin17.11.19, 10:13h

Ko je preživio rat, azbest neće: Najveći broj kancerogenih fasada i krovova nalazi se u OVOJ sarajevskoj opštini
Kako objašnjava dr. Zlatan Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Zavodu za javno zdravstvo KS-a, azbest dovodi do oboljenja pluća i pojave maligniteta kod stanovništva u okolini rudnika azbesta, što je i potvrđeno od Međunarodne agencije za istraživanje raka

 

Izvor: Oslobodjenje.ba

Piše: Eldina Zolj-Balenović

 

Brojne zgrade u KS-u su građene najjeftinijim i najopasnijim materijalima, u koje spada azbest. Najveći broj fasada i krovova od azbestnih ploča nalazi se na zgradama u općini Novi Grad i, što je još alarmantnije, ta naselja su tokom rata pretrpjela znatna oštećenja. Nedavno je jedna porodica kupila stan na Alipašinom Polju na Trgu međunarodnog prijateljstva. Odlučili su da ga renoviraju i zamijene stolariju. Prilikom izvođenja radova saznali su kako su kompletni vanjski zidovi od azbestnih ploča.


Svi šute

 

- Znajući koliko je azbest opasan, posebno oštećene azbestne ploče, odmah smo sve poskidali. Radovi su trajali nekoliko dana i troškovi renoviranja su se utrostručili. Ali, nismo se nijednog trenutka dvoumili hoćemo li to uraditi. Neshvatljivo nam je bilo da svi znaju koliko su ovi materijali opasni, a svi šute. Pokušavali smo doći i do nekog nadležnog u Općini Novi Grad. Zaista smo svjedoci koliko dobrih stvari za građane posljednjih godina radi općinska administracija, ali nama nije pošlo za rukom da dođemo do bilo koga iz nadležne službe iako smo dolazili i zvali danima. Mi smo problem riješili, ali smo zaista željeli zbog građana koji nisu u mogućnosti zamijeniti azbestne ploče posavjetovati se i naći neko zajedničko rješenje, priča za Oslobođenje čitateljka.

 

azbestne-ploceStan na Alipašinom Polju u kojem su zidovi bili od azbestnih ploča

 

I mi smo dva dana čekali da nam iz Općine Novi Grad odgovore imaju li registar, odnosno analizu stambenih objekata u koje su ugrađene azbestne ploče i da li se iko bavi ovim pitanjem, odnosno postoji li ikakva inicijativa ili mogućnost da se u skorije vrijeme počne sa mijenjanjem tih, po život opasnih, materijala?

 

Odgovore nismo dočekali.

 

Problemom azbestnih ploča bavilo se posljednjih godina Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a. Ministar Damir Filipović je pojasnio da je Ministarstvo izradilo Odluku o izradi registra objekata kolektivnog stanovanja oštećenih usljed ratnih dejstava u KS-u, koja je usvojena na Vladi KS-a. U skladu sa tom odlukom Ministarstvo je uputilo zahtjev upravnicima zgrada, općinama i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa da Ministarstvu dostave podatke o objektima kolektivnog stanovanja oštećenim usljed ratnih dejstava u KS-u.

 

- Ovu odluku Ministarstvo je dopunilo zahtjevom upravnicima da evidentiraju objekte koji imaju krovni pokrivač na bazi azbesta i fasadne obloge od azbestnih ploča, uzimajući u obzir njihov veliki negativni uticaj na zdravlje. Objedinjujući sve zaprimljene podatke, Ministarstvo je pripremilo registar. Vlada KS-a će na prijedlog Ministarstva, početkom 2020. donijeti odluku o načinu sanacije objekata kolektivnog stanovanja oštećenih usljed ratnih dejstava u KS-u sa posebnom kategorijom objekata koji imaju krovni pokrivač na bazi azbesta, objasnio je Filipović i dodao da je Vlada KS-a putem Ministarstva u saradnji sa općinama i Gradom Sarajevo pokrenula projekat Model povećanja energetske efikasnosti u zgradarstvu u KS-u s ciljem povećanja broja korisnika.

 

Ovim projektom su osigurane pogodnosti za vlasnike stambenih objekata i to besplatan energetski audit i projektna dokumentacija, kreditne linije kod partnerskih banaka za finansiranje mjera energetske efikasnosti, subvencioniranje kamatne stope, sufinansiranje do 45 posto troškova utopljavanja objekata i besplatan nadzor radova na utopljavanju objekta.

 

- Etažni vlasnici zgrada koje imaju fasadne obloge na bazi azbesta, a prijave se na ovaj projekat, prilikom ocjenjivanja aplikacije zbog nepostojanja termičke zaštite dobijaju veći broj bodova u odnosu na ostale objekte. Budžetom KS-a za 2020. planirana su sredstva za ovu namjenu, te se početak radova očekuje 2020. Prema podacima koje su dostavili upravnici zgrada, najugroženija je općina Novi Grad koja ima puno veći broj objekata sa krovnim pokrivačima na bazi azbesta i fasadnih obloga od azbestnih ploča u odnosu na druge općine u KS-u, zaključio je Filipović.

 

Oštećene fasade, raspadnuti krovovi, rupe po zidovima nisu bili dovoljan razlog da se renoviraju zgrade ni 24 godine poslije rata, a, nažalost, razlog nije ni sve veći broj građana koji obolijevaju od bolesti koje najčešće nastaju usljed izloženosti upravo ovim opasnim materijalima. Iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a ne mogu potvrditi da su osobe koje u KS-u obolijevaju od raka ili bolesti pluća bile izložene ovim materijalima, ali potvrđuju da je azbest izuzetno opasan.

 

Kako nam je kazao dr. Zlatan Hamza, specijalista zdravstvene ekologije i higijene u Zavodu za javno zdravstvo KS-a, azbest dovodi do oboljenja pluća i pojave maligniteta kod stanovništva u okolini rudnika azbesta, što je i potvrđeno od Međunarodne agencije za istraživanje raka.


Nema lijeka

 

- Krajem 90-ih u razvijenim zemljama započeo je proces zabrane upotrebe azbesta, kao i njegovo uklanjanje iz zgrada i postrojenja. Dugotrajna izloženost manjim količinama azbesta može uzrokovati bolesti pluća i pleure, kao što je azbestoza, difuzna plućna fibroza. Azbestoza je klasificirana kao profesionalna bolest, a spada u grupu bolesti označenih kao pneumokonioze. Predstavlja progresivnu bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine i/ili azbestnih vlakana, koja posljedično ostavljaju trajne promjene na parenhimu pluća i/ili pleuri. Posljedice dugotrajne izloženosti azbestu obično se pokazuju 20 do 30 godina kasnije.

 

Nažalost, za azbestozu nema lijeka, a prekid izloženosti azbestu ne zaustavlja napredak oboljenja. Sa aspekta stepena izloženosti azbestu, ne postoji prag tolerancije, odnosno ne postoji doza izloženosti koja se može smatrati sigurnom, naveo je Hamza.

 

Studije su pokazale da dugotrajna izloženost česticama azbestne prašine u zraku dovodi do raka pluća, jajnika, grla, te mezotelioma plućne maramice, a još se ispituje povezanost raka debelog crijeva sa izloženošću azbestu. Istovremena izloženost duhanskom dimu i prašini azbesta drastično uvećava vjerovatnoću pojave raka pluća.

 

- Dugogodišnjim svjetskim studijama došlo se do zaključka da je 20 posto svih maligniteta pluća prouzrokovano profesionalnom izloženošću kancerogenim materijama, dok je 50 posto svih profesionalnih maligniteta pluća prouzrokovano izloženošću azbestu i u konačnici 10 posto svih maligniteta pluća je prouzrokovano azbestom, upozorava dr. Hamza.

 

Naglasio je da u slučaju da su azbest-cementne ploče cijele, ne predstavljaju opasnost i mogu biti na krovu još godinama. Međutim, ako se azbestne ploče režu, buše ili na bilo koji način oštećuju, a usljed starosti građevina, ratne destrukcije i još mnogo drugih negativnih uticaja, pretpostavka je da su te ploče manje ili više oštećene i da predstavljaju veliku opasnost za zdravlje.

 

- Posljedično, tj. dugoročno manje će se sredstava potrošiti na zamjenu azbestnog građevinskog materijala nego na liječenje od oboljenja uzrokovanih azbestnim česticama, zaključio je dr. Hamza.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još