ZAR JE OVO NOVEMBAR?

Iznad Balkana stiže toplotni talas: Snažni južni vjetrovi narednih dana donose mahnito vrijeme...

Hronika16.11.19, 18:04h

Iznad Balkana stiže toplotni talas: Snažni južni vjetrovi narednih dana donose mahnito vrijeme...
Kako se prognozira, snažni južni vjetrovi održavaće premještanje vazduha i prenos topline od Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije

 

 

I dok se u susjednoj Hrvatskoj sumiraju posljedice olujnog nevemena i obilnih padavina, koje su zahvatile gotovo čitavu državu, uzrokujući velike probleme, posebice u cestovnom i pomorskom prometu, u BiH su vremenske prilike nešto drugačije. 


Doduše, vjetrovi danima kovitlaju čitavim regionom, a najavljuju se i obilnije padavine narednih dana... No ako je suditi po prognozama stranice Severe Weather, na Balkanu i istoku Evrope razvija se topli talas koji će se nastaviti i drugog dana vikenda, ali i početkom sljedeće sedmice.


Kako se prognozira, snažni južni vjetrovi održavaće premještanje vazduha i prenos topline od Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije.


Očekuje se i da će se oni nastaviti tokom idućih nekoliko dana, jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i središnje Evrope zadržati tokom vikenda, piše Sputnjik.


Tako će i temperature ponovo rasti te u nedjelju i ponedjeljak dostizati proljetne, a postepeno će se širiti na baltičko područje i dijelove Skandinavije prije nego što postupno padnu sredinom sljedeće nedjelje.


U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama, navodi se u prognozi  Severe Weather.


Bh. meteorolozi također za sutra najavljuju "proljetne" vremenske prilike pa će prije podne biti umjereno do pretežno oblačno, a poslije podne oblačno vrijeme. Poslije podne ili u večernjim satima sa kišom u većini područja. Na zapadau i jugozapadu Bosne padavine mogu biti i intenzivnije. 


Vjetar slab do umjeren, u zapadnim područjima Bosne sa jakim udarima, jugoistočni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 16, a dnevna od 13 do čak 20 °C.


U ponedjeljak, 18. novembra, jutro pretežno oblačno sa kišom u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne. U ostatku dana postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. 


Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 19 °C.


U utorak, 19. novembra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevna od 12 do 18 °C.


Kiša se nastavlja i u srijedu, 20. novembra... Prije podne padavine uglavnom u Hercegovini, a poslije podne i u večernjim satima u većini područja. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 16, na jugu do 18 °C.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!