ŠUŠKA SE ŠUŠKA/ SDA HOĆE..

Zlatka Lagumdžiju za novog rektora Univerziteta u Sarajevu

Front14.11.19, 16:54h

Zlatka Lagumdžiju za novog rektora Univerziteta u Sarajevu
Kako sada stvari stoje, SDA ima Lagumdžiju kao pritajenog favorita, a dok su unutar akademske zajednice mišljenja podijeljena – jedni smatraju da bi Lagumdžija sa svojom dosadašnjom karijerom i društvenim iskustvom bio dobra opcija za funkciju rektora na najvećem univerzitetu u BiH


Vijest o ulasku Zorana Blagojevića, nekadašnjeg direktora SDP-a BiH i trenutnog savjetnika premijera Novalića, u SDA izazvala je dosta veliki interes kod ovdašnje političke javnosti.


Blagojević je ulazak u SDA obznanio u Tuzli, a istovremeno se saznalo da je imenovan za poziciju koordinatora SDA sa Evropskom pučkom strankom (EPP), koja početkom naredne sedmice ima svoj kongres u Zagrebu.


U političkim, ali i drugim kuolarima ova informacija oznažila je jednu drugu o kojoj se posljednjih sedmica sve više priča u akademskim krugovima. Naime, kako trenutno bjesni rat između rektora Rifata Škrijelja i prve dame bh. politike Sebije Izetbegović, uveliko se špekuliše ko bi mogao biti novi rektor u slučaju pada trenutnog.


Tu se pojavljuje ime Zlatka Lagumdžije, nekadašnjeg predsjednika SDP-a BiH i univerzitetskog profesora sa respektabilnom međunarodom karijerom. Kako sada stvari stoje, SDA bi prihvatila Lagumdžiju kao pritajenog favorita, a dok su unutar akademske zajednice mišljenja podijeljena  –  jedni smatraju da bi Lagumdžija sa svojom dosadašnjom karijerom  i društvenim iskustvom bio dobra opcija za funkciju rektora na najvećem univerzitetu u BiH, drugi, pak, misle da je on potrošen kadar, te da bi unio dodatnu politizaciju UNSA-e.


Na ruku ovoj informaciji o Lagumdžiji kao favoritu SDA ide i činjenica da je njegov tek formirani Pokret socijalne pravde i demokratije više puta dosad podržao mogućnost suradnje i koalicije sa SDA u budućnosti.  Također, poznato je da Lagumdžiju i Bakira Izetbegovića veže dugogodišnja (skrivena) suradnja i da su te veze gotovo i neraskidive.

 

Istovremeno, Zoran Blagojević je sve ovo vrijeme nakon odlaska iz SDP-a BiH ostao blizak sa Lagumdžijom, dijeleći sličan odnos prema svojoj nekadašnjoj stranici, ali i SDA.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još