BUKA OKO PRVE TRANSVERZALE

Šta je utvrdila inspekcijska kontrola na prostoru Penny Plusa i kako je uopće izgrađen objekat u Velešićima?

Biznis Klub14.11.19, 15:04h

Šta je utvrdila inspekcijska kontrola na prostoru Penny Plusa i kako je uopće izgrađen objekat u Velešićima?
- Objekti za Penny koji se nalaze na trasi nemaju potrebnu ni građevinsku ni urbanističku dozvolu. Bitno je da smo krenuli, neće nas ništa zaustaviti u rušenju - poručio je prije nekoliko dana premijer Edin Forto... A šta je prije toga utvrdila inspekcija?

 

Jedna od vrućih tema u Sarajevu posljednjih sedmica je početak radova na izgradnji Prve transferzale, na šta se čekalo više od deset godina. Trenutno su u toku radovi na izgradnji prvih 1.140 metara na Šipu.


Međutim, prašina se najviše podigla zbog rušenje pojedinih objekata koji se nalaze na ovoj trasi, a moraju biti uklonjeni, među kojima će najveću štetu pretrpjeti Penny Plus u Velešićima.


Kuda prolazi Prva transverzala?


Prva transverzala je saobraćajnica koja će povezivati južne dijelove Sarajeva – Južnu longitudinalu i sjeverne dijelove grada, naselje Šip i Vogošću.


Iz Zavoda za izgradnju KS u više navrata je istkanuto da će ova saobraćajnica imati veoma značajan utjecaj na prostornu transformaciju grada u pravcu sjever - jug u odnosu na sadašnji razvoj u pravcu istok-zapad.


- Izgradnjom Prve transverzale doći će do rasterećenja postojećih gradskih saobraćajnica, vrijeme potrebno za prijevoz putnika i robe će se smanjiti, te će doći do poticanja razvoja manjih naselja lociranih uz saobraćajnicu – pojasnio je nedavno za medije Marko Tolić, stručni saradnik u Zavodu.


Planirana trasa buduće saobraćajnice iznosi ukupno 10,5 kilometara, a prema projektu počinje u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica, prolazi budućim mostom preko Miljacke, dalje ide između Historijskog i Zemaljskog muzeja i spaja se sa ulicom Zmaja od Bosne, ide ulicom Halida Kajtaza, prolazi pored Željezničke stanice i fabrike Bosnalijek u naselju Velešići, do pumpe Gazprom u naselju Bare, obilazi naselje Šip na istočnoj strani, prolazi budućim tunelom kroz naselje Kobilja Glava, prolazi općinom Vogošća i spaja se na Jošaničku petlju.

 

transverzala-2


Kako je izgrađen Penny Plus?


Dio objekta Penny Plus u Velešićima, prema planovima za izgradnju Prve transverzale, također treba biti uklonjen, što je izazvalo najviše prašine u javnosti. Međutim, prema posljednim informacijama, tužba “Pennyja” na Odluku o proglašenju javnog interesa Opštine Centar je odbijena, a premijer KS Edin Forto kategorički je poručio:


- Najbolje bi bilo da što prije oslobodimo prostor kako bi mogli raditi ovaj rotor kod Željezničke stanice, Kranjčevićeva i Braće Begić. Rotor Velešići ćemo riješiti u narednom periodu. Na toj dionici je ostalo da se dogovorimo oko objekta “Penny Plus”, potrebno je da se pokrene zakonska procedura gdje ćemo mi u skladu sa zakonom ući u pregovore, ti se uvjeti još nisu stekli... “Penny” ima preko 20.000 kvadrata svoje zemlje. Ovdje smo imali 500 kvadrata. Ali procedura je jednaka. Svi imaju jednak pristup, po zakonu u skladu s procedurama...


- Objekti za Penny koji se nalaze na trasi nemaju potrebnu ni građevinsku ni urbanističku dozvolu. Bitno je da smo krenuli, neće nas ništa zaustaviti u rušenju - zaključio je Forto.


Pojašnjavajući ovu situaciju, savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić svojevremeno je za Faktor rekao:
 

- Ova cesta je planirana i prostornim i regulacionim planom KS i pozicionirana je u prostoru ranijih godina. Prema sadašnjoj važećoj planskoj dokumentaciji, taj objekat je planiran za uklanjanje. Ali do tog dijela još nismo došli. Planirano je, također, da se ruše i četiri zgrade u Jukićevoj ulici na Koševskom Brdu, zatim u jednom dijelu i neki stambeni objekti.


Šta kaže Kantonalna uprava za inspekcjske poslove KS?

 

Na upit DEPO Portala iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dostavljeno nam je sljedeće pojašnjenje:

 

Kantonalna uprava za inspekcjske poslove Kantona Sarajevo je na osnovu zahtjeva za inspekcijski nadzor u septembru ove godine izvršila kontrolu u firmi "Penny Plus" d.o.o. Sarajevo na lokalitetu Velešići, u ul. Halida Kajtaza bb Sarajevo. Inspekcijskom kontrolom je utvrđeno da  na tom lokalitetu egzistira šest objekata (čija je površina osnove cca 9.296 m2, a površina sprata 1.030 m2), te više natkrivenih i nenatkrivenih stovarišnih površina. Prostori između objekata koriste kao parkinzi i pristupne saobraćajnice.

 

Inspektoru je na zapisnik izjavljeno da je na  predmetnom lokalitetu postojalo više starih objekata (isti su prikazani na kopijama katastarskog plana, te uvedeni u predočene ZK izvatke), te da su radovi na rekonstrukciji, dogradnji i izgradnji trenutno postojećih objekata izvođeni u periodu od 1996. do 2017. godine. Za navedene radove nisu predočeni urbanistička saglasnost, odobrenje za građenje i upotrebna dozvola.

 

Također, zapisnikom je konstatovano da se firma "Penny Plus" d.o.o. Sarajevo, u skladu sa važećim propisima iz oblasti urbanizma i građenja, obraćala Općini Novo Sarajevo, Općini Centar i Gradu Sarajevo sa zahtjevima za legalizaciju radova na izgradnji poslovnog objekta u ul. Halida Kajtaza bb Sarajevo, a koje i jesu nadležne za postupke odobravanja građanja.

 

Shodno odredbama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera zahtjevi za donošenje rješenja o naknadnoj urbanističkoj saglasnosti, odobrenju za građenje i upotrebnoj dozvoli, podnose se bez obzira na površinu nelegalno izgrađene građevine općinskom načelniku, ili gradonačelniku ukoliko se objekat nalazi između dvije općine u sastavu Grada, u čijoj nadležnosti su i poslovi inspekcijskog nadzora.


Na osnovu utvrđenog stanja, a s obzirom da na navedenoj lokaciji Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS nije vodilo postupak odabravanja građenja, kantonalna urbanističko-građevinska inspekcija nije nadležna za kontrolu izvedenih radova. Iz tog razloga, a u skladu sa sadržajem odredaba člana 147. Zakona o prostornom uređenju KS, predmet je dostavljen nadležnim službama za inspekcijske poslove općina Centar i Novo Sarajevo, te inspekciji Grada Sarajeva - navodi se u pojašnjenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

 

penny-inspekcija-1
penny-inspekcija-2

 

Šta kažu u kompaniji "Penny"


I pored više pokušaja DEPO Portala da od direktora "Pennyja" Almedina Kadrića ili druge odgovorne osobe dobije odgovore na nekoliko konkretnih pitanja i čuje "drugu stranu priče", dobili smo samo šutnju.


Iz Penny Plusa nisu željeli odgovarati na pitanja o nelegalnoj gradnji objekta u Velešićima te kako je uopće bila moguća njegova realizacija bez primarne dokumentacije - u ovom slučaju urbanističke dozvole.


Također, nisu željeli komentarisati ni tvrdnje Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo da je menadžment kompanije "Penny" bio uredno informisan o tome da se na ovoj lokaciji planira gradnja transverzale.


Bez odgovora je ostala i naša molba da za javnost pojasne šta sadrži njihova žalba i šta kompanija "Penny" traži u slučaju da dio objekta bude srušen, odnosno na koji iznos se procjenjuje šteta koja bi time nastala?

 
Bilo je prijedloga i da se pokuša pronaći rješenje kojim bi nastala situacija, ipak, mogla biti pozitivno riješena na obostrano zadovoljstvo - i da objekat "Penny" ostane netaknut i da se zacrtana tranverzala izgradi... Međutim, iz Penny Plusa ovo ni nisu željeli komentarisati.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još