Džihadistima otvoren prostor za djelovanje

'Budite oprezni, priprema se veliki napad na grad na Zapadu': Kurdski general pred kamerama uputio jezivu poruku

Hronika13.11.19, 19:53h

'Budite oprezni, priprema se veliki napad na grad na Zapadu': Kurdski general pred kamerama uputio jezivu poruku
Kurdske snage koje širom zemlje u zatvorima drže pet hiljada "iznimno opasnih" džihadista tvrde da ne mogu te militante držati na oku na adekvatan način

 

Kurdski general Mazloum Kobane, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga, rekao je su da turska agresija na sjeveru Sirije i nevoljkost Zapada da strance u redovima tzv. Islamske države (IS) vrate u njihove domovine stvorili idealne uvjete za revitalizaciju te terorističke grupe, piše Daily Mail.

 

Kobane je također rekao da bi "spektakularan" teroristički napad u nekom gradu na Zapadu mogao biti "iza ugla". "To je jedna od očekivanih stvari koje bi se mogle dogoditi u budućnosti", dodao je.

 

Kurdske snage koje širom zemlje u zatvorima drže pet hiljada "iznimno opasnih" džihadista tvrde da ne mogu te militante držati na oku na adekvatan način. "Promjena odnosa snaga u Siriji znači da je budućnost nesigurna", rekao je Kobane.

 

Kurdski general, koji je svojevremeno održavao telefonske sastanke s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom i evropskim liderima, tvrdi da bi puštanje zatočenih džihadista imalo dalekosežne posljedice, i to ne samo u Siriji i Iraku.

 

Kobane je rekao da je turska operacija uklanjanja Kurda sa sjevera Sirije IS-ovim militantima dala "nadu" i "otvorila prostor" za djelovanje.

 

"Mislim da ima puno ljudi koji to ne znaju, međutim to je istina. Turska je agresija otvorila prostor i IS-ovim borcima dala nadu", rekao je general za Sky News.

 

Kobane je tokom intervjua turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana optužio za korištenje stranih IS-ovih boraca kao alata za pregovore, a rekao je i da Turska aktivno pomaže IS-u da se oporavi nakon recentnih poraza.

 

Turska Kobanea traži zbog članstva u Jedinici za zaštitu Kurda (YPG), organizaciji koja je povezana s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), formacijom kojoj Turska brani djelovanje.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još