U okviru programa 'noć teatra bih'

Promocija knjige 'Laboratorija lutkarstva' Vahida Durakovića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Kultura13.11.19, 10:22h

Promocija knjige 'Laboratorija lutkarstva' Vahida Durakovića u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Na promociji će se u ime izdavača knjige obratiti Šejla Šehabović, direktorica Muzeja, dok će knjigu uz Dubravku Zrnčić-Kulenović, predstaviti Strajo Krsmanović – teatrolog i autor Vahid Duraković

 

 

 

Kao dio programa „Noć teatra BiH“ u subotu, 16. novembra, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, s početkom u 18 sati, biće održana promocija knjige Vahida Durakovića “LABORATORIJA LUTKARSTVA – Bijenale jugoslovenskog lutkarstva, Bugojno 1979. – 1989".


U Predgovoru za knjigu rediteljica i dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović je istakla: „...valja posebno naglasiti da se radi o jedinstvenoj knjizi kod nas, pa čak i u regionalnom smislu jer, osim što doprinosi kulturi sjećanja, ona je sa aspekta naučnog pristupa teatrološki raritet, studija koja služeći se dokumentima i rekonstrukcijom, propituje, kontekstualno upoređuje, valorizira i zaključuje sve specifikume i umjetničke dosege u lutkarskoj umjetnosti".


Na promociji će se u ime izdavača knjige obratiti Šejla Šehabović, direktorica Muzeja, dok će knjigu uz Dubravku Zrnčić-Kulenović, predstaviti Strajo Krsmanović – teatrolog i Vahid Duraković.


Povodom ove promocije u Muzeju će biti postavljena izložba lutaka (iz fundusa Kazališta lutaka Mostar) iz predstava „Asagao“ i „Zlatorog, ruža ljubavi“ koje su pobijedile na Bijenalu jugoslovenskog lutkarstva u Bugojnu 1987. i 1989. godine, kao i dio dokumentacije Bijenala.

 
Sadržajno, promocija će biti obogaćena i kratkim obraćanjem Karadžoza (u interpetaciji i animaciji Jasminke Požek Božuta), lutke  vezane i za našu teatarsku tradiciju, koji će na satiričan i britak način progovoriti o lutkarstvu u vremenima prošlim kao i ovim današnjim.

 

vahid-durakovic-knjiga-laboratorija-2


Vahid Duraković je rođen 1971. godine u Bugojnu. Na FPN Sarajevo je na Odsjeku sociologije diplomirao 2000. godine a zvanje magistar dramaturgije je stekao 2018. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Autor je više nagrađivanih dramskih tekstova i filmskih scenarija. Kao direktor KSC Bugojno ja obnovio Susrete pozorišta lutaka BiH, Bijenala jugoslovenskog lutkarstva pod nazivom Bugojansko lutkarsko bijenale, Festival FEDRA, pokrenuo konkurs za kratku priču „Bugojanska vaza“ te kao uspješan menadžer u kulturi 2014. godine dobio priznanje „Safet Ćišić“ i World Wigwam Organization za doprinos razvoju likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti u BiH 2017. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!