Šok u Srbiji

Preminuo mladi genijalac, zbog njega je i Cambridge proglasio tri dana žalosti: 'Bio je možda budući nobelovac...'

Hronika12.11.19, 16:30h

Preminuo mladi genijalac, zbog njega je i Cambridge proglasio tri dana žalosti: 'Bio je možda budući nobelovac...'
Dobio je stipendiju na čuvenom Trinityju, na Cambridgeu. Englezi su znali koliki je talent, bio je možda i budući nobelovac. Odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se paralelno liječi i studira, da s njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije

 

 

 

Univerzitet u Cambridgeu proglasilo je trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste, studenta fizike Mihajla Sporića (22) iz Srbije, dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije i matematike.


Ovaj mladi genilac bio je iznadprosječno inteligentan, a uporedo je studirao dva fakulteta - bio je student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, smjer Elektrotehnika i računarstvo, te Fizičkog fakulteta, na studijskom programu Teorijske i eksperimentalne fizike. Sve ispite je polagao sa najboljim ocjenama, pišu srpski mediji.


Osvojio je brojne zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji, a dobitnik je i nagrade IB Trinity koledža za prirodne nauke.


Njegovi nastavnici za njega kažu da jedan od najdarovitijih đaka koji su pohađali Matematičku gimnaziju u Beogradu te da je u toj darovitosti bio poseban. 

 

- U petak je cijela škola plakala. Bio je to neopisiv prizor, đaci su doslovno jecali - rekao je direktor Gimnazije Srđan Ognjanović.


Govoreći o Mihajlu, direktor je dodao:

 
- Vjerujte, ne kažem to zato što se dogodila ova tragedija. Ne, on je bio toliko talentiran, nadaren, šarmantan. Dugo sam ga znao, a nijednom ga nisam vidio namrštenog, bez osmijeha na licu. Osvajao je nagrade, nizao trijumfe na takmičenjima kao niko prije i poslije njega. Uz to se stizao i baviti sportom. Sjećam se kako mi se nekoliko mjeseci prije nego što se razbolio hvalio kako je istrčao polumaraton.

 

Inače, Mihailo je bolovao od raka pluća... Ova dijagnoza bila je strašan šok za njega, njegove roditelje i sestru, ali to ga nije zaustavilo.


- Odlučili su da krene u Englesku, tamo je dobio stipendiju na čuvenom Trinityju, na Cambridgeu. Englezi su znali koliki je talent, bio je možda i budući nobelovac. Odmah su mu dali posebnu sobu, mogućnost da se paralelno liječi i studira, da s njim bude neko od roditelja. U sobu su mu dolazili asistenti i profesori, tu je i polagao kad nije moglo drugačije - ispričao je direktor Ognjanović.


Nažalost, Mihajlo nije izdržao... Bolest ga je zaustavila u 22. godini, a biće sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još