TUŽILAŠTVO BIH SVE PROVJERAVA

Ekskluzivni detalji: Policija na nogama... Evo odakle je u Parlament BiH stigla koverta s metkom i četničkim simbolom

Hronika07.11.19, 20:07h

Ekskluzivni detalji: Policija na nogama... Evo odakle je u Parlament BiH stigla koverta s metkom i četničkim simbolom
U koverti je bila i napisana poruka „S verom u Boga, sloboda ili smrt“ i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave, s dva krsta. Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda

 

 

 

Koverta koja je jučer ujutro stigla na adresu Parlamenta BiH poslana je iz mjesta Orašac u Srbiji, a u njoj se nalazio metak kalibra 7,65 milimetara, zamotan u jedan tufer, saznaje Avaz.


Informacija o poslanoj koverti potvrđena nam je iz policijskih agencija, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, a istragu je preuzelo i Tužilaštvo BiH.


Zloglasni bajrak


U koverti je bila i napisana poruka „S verom u Boga, sloboda ili smrt“ i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave, s dva krsta. Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda.


Ovaj simbol, s mrtvačkim glavama, koristili su i četnici predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem.


Radi se o zastavama s lobanjom i dvije butne kosti ispod nje. Natpis "Sloboda ili smrt" i "S verom u Boga, za kralja i otadžbinu" ustvari je četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, pretežno u Sandžaku, BiH i na Kosovu.


Saznajemo da je SIPA jučer odmah po dojavi izuzela ovu kovertu, a KDZ pregled sve pošte koja je jučer stigla na adresu Parlamenta obavili su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji i osiguravaju ovaj objekt.


Prema nezvaničnim informacijama, ista koverta navodno je upućena i na adresu jedne institucije u Sandžaku, ali se takvi navodi još provjeravaju.


Gavrilo Princip


Iako je na koverti poštanska markica s datumom 30. oktobar 2019. godine, na kojoj je, indikativno, slika Gavrila Principa, na prvoj strani napisano je ime pošiljaoca i mjesto Orašac (Šumadija). Ime pošiljaoca na koverti je Đorđe Petrović, što je asocijacija na Đorđa Karađorđa Petrovića (Crni Đorđe). On je bio vođa Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.


- Sada je sve poslano na vještačenje. Obavijestili smo tužioca i tužilaštva. Vidjet ćemo šta će istraga pokazati i šta je motiv - kaže izvor Avaza iz jedne policijske agencije.


Nije naznačen primalac


Iako je kao adresa primaoca naveden Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti nije naznačeno kome je tačno trebala stići u ruke i šta je motiv.


Svim uposlenicima koji su se jučer nalazili u Parlamentu inspektori su bili oduzeli privremeno mobitele kako slučajno slika koverte ne bi izašla u javnost.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još